З полів України зникла унікальна чорна морква

30 липня 2019 576 0
З полів України зникла унікальна чорна морква
Agronomu

Скорцонеру, або ж чорну моркву, часто називають незаслужено забутим овочем — сьогодні цей корінь дуже рідко зустрічається на базарах чи в магазинах. Скорцонера поширена практично на всіх степових і кам’янистих ґрунтах європейської частини материка, а також зустрічається в Азербайджані та Грузії. А от на українських полях її не вирощують. Повідомляє Superagronom.com.

Популярність скорцонери знизилася з початком ХХ ст. І причина зовсім не в смакових якостях — через свій невибагливий вигляд скорцонеру почали замінювати іншими, більш привабливими коренеплодами.

Перевага цієї рослини — пізній термін збирання врожаю. Він припадає на пізню осінь і початок зими. Іноді рослину навіть залишають на наступний рік для досягнення максимальної товщини кореня.

Ще один величезний плюс скорцонери: її можна викопувати в міру потреби, до того ж вона може без складнощів рости у всіх куточках України.

Читати за темою: На Вінниччині вирощують органічну моркву з врожайністю 80-100 т/га

Рослина розмножується насінням, у висоту сягає від 30 до 120 см, цвіте яскраво-жовтими квітами. Її пагони ростуть досить швидко, а ось коріння формуються повільно, їм потрібно хоча б 120 днів для того, щоб досягти 30 см в довжину.

Корінь скорцонери дійсно зверху покритий вугільно-чорною або коричнево-сірою шкіркою, але всередині він білий.

На смак корінь скорцонери нагадує водночас і устриці та спаржу. Скорцонера має приємний солодкуватий смак. Скорцонеру вживають їжу в сирому вигляді, її додають у салати, її варять, тушкують і навіть смажать. Після гарячої обробки скорцонера набуває легкого запаху ванілі. Чорна морква часто входить до складу дієтичних страв.

Виконано за допомогою Disqus