Швидкість висіву 16 км/год — спасіння для стислих термінів посіву

19 серпня 2019 379 0
Швидкість висіву 16 км/год — спасіння для стислих термінів посіву
Швидкість висіву 16 км/год — спасіння для стислих термінів посіву

На заході «Алоінс-Агро Фест» керівник проекту «Точне землеробство» компанії «Бізон-Тех» Дмитро Граца, продемонстрував можливості системи Precision Planting на демопосівах. Про це повідомляє Kurkul.com.

Захід провели на полях господарства «Алоінс-Агро», яке входить до агрохолдингу LANDFORT (група компаній BKW), у Запорізькій області.

Особливе зацікавлення фермерів викликала ділянка, де сівба проводилась на швидкості 16 км/год. і сингуляція збереглася на рівні 99%. При нормі висіву 3 тис./га, завдяки точному висіву, оптимальній підготовці посівного ложа та силі натиску, навіть травневі зливи не змогли вимити насіння і негативно вплинути на схожість. Хоча на сусідніх полях, де не використовувалась система, видно прогалини у полі.

Значення такого показника не можна недооцінювати, тому що 1% сингуляції — це приблизно 0, 1 т/га (на прикладі кукурузи)

«Останні кілька років спостерігаємо різку зміну клімату. Якщо раніше аграрії у Запорізькій області та інших південних регіонах мали наприклад, три тижні на посів соняшнику, то зараз максимум 10-12 днів. Терміни суттєво скоротились і потрібно встигнути втиснутись у них, не витрачаючи додаткові  кошти на покупку нового трактора та сівалки, зарплату механізатору. У таких умовах аграрію доцільно буде поставити на сівалки, що є, систему Precision Planting», — пояснює Дмитро Граца.

Рішення Precision Planting на 8-рядну сівалку вийде близько $4 тис. на один ряд (максимальне переобладнання). Але для 16-рядної чи 24-рядної це буде дешевше в перерахунку на один рядок. Точна вартість залежить від моделі сівалки та ряду технологічних нюансів.

Результативність системи фермери змогли оцінити на демо полях. Сівбу тут розпочали 28 квітня з нормою висіву 38 тис./га. Вже 29-30 квітня та 1 травня пройшли зливи і фактично залишилось на полі 32-33 тис./га. Та за рахунок якісного посіву, витраминої глибини та точного розташування насінин у рядку, врожайність на полі очікують в межах 2,3-2,4 т/га, які зазвичаю у цьому регіоні отримують висіваючи 48-50 тис на Га.

Представник компанії Precision Planting Іван Дейнеко, нагадав, що система підходить для посіву зернових, олійних та технічних культур, включаючи навіть такі нішеві культури, як гарбузи.

Виконано за допомогою Disqus