Питання реєстрації договорів оренди стоїть на місці

3 листопада 2015 33 0
Питання реєстрації договорів оренди стоїть на місці
Gudzazt.gov.uaПитання реєстрації договорів оренди стоїть на місці

Питання реєстрації договорів оренди не вирішується. Про це в інтерв’ю «Союзу учасників СОК України» сказав віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Микола Стрижак.

За його словами, раніше їх реєстрували у сільських радах, потім, аби не було корупції на місцях, передали до райдержадміністрації. Тепер вирішили реєструвати у Державному агенстві земельних ресурсів України.

«Схоже, чиновникам із Хрещатика видніше, кому виділити землю, а кому — ні. І маємо результат — жодного договору оренди за три роки», — зазначив експерт.

Він наголошує, що у законодавстві вказано: якщо фермер замовив проектну документацію, заплатив гроші, то протягом трьох місяців йому повинні виготовити документи.

«Тепер давайте запитаємо у працівників прокуратури: стільки «земельників» притягнуто до відповідальності за те, що у зазначений термін вони не підготували документів для оренди? Відповідь – жодного. Підійдемо з іншого боку: стільки аграріїв покарано за те, що вони самовільно зайняли землю (відповідно до діючого законодавства, якщо договір не зареєстрований, це вже самозахоплення землі)? Відповідь – тисячі. На практиці виходить так», — вважає Микола Стрижак.

Він розповідає, що фермер десятиріччями обробляв землю, пояснює працівникам прокуратури, що документи знаходяться на реєстрації і не його вина, що договір не реєструють. Але правоохоронці фермера не бажають слухати і ставляться до нього так, нібито він вчинив злочин.

«Таким чином, із наших селян законним шляхом зробили злочинців», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus