На Україну очікує рекордний урожай зерна — експерт

4 листопада 2019 557 0
На Україну очікує рекордний урожай зерна — експерт

Цього року Україну очікує рекордний врожай зернових за умови збереження сприятливої погоди. Експерти прогнозують можливий рекорд врожаю зернових у 2019 році — понад 70 млн т, що пов'язано зі сприятливими погодними умовами в Україні. Повідомляє УНІАН.

«Загалом, у 2019 р. були сприятливі погодні умови, і врожай абсолютно всіх культур зібрано на рівні минулого року. Зокрема, для кукурудзи роль відіграє не лише погодний фактор, але і технології, і сорти. Кукурудза випереджає по врожайності минулий рік, якість її теж непогане. Соняшник і соя на рівні минулого року або трохи нижче. Але загальний вал — вже вище минулого року, при цьому зібраний ще не весь урожай. Цілком вірогідний черговий рекорд — за 70 мільйонів тонн», — повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Експерт зазначила, що умови для збиральної кампанії також були сприятливими, оскільки не було дощів, а жовтень видався теплим. Але при цьому погодні умови для сівби озимих культур по Україні були нерівномірними. За словами Тетяни Адаменко, у 2019 р. загалом по країні не було масштабних посух, однак у Черкаській області та прилеглих районах сусідніх областей спостерігається великий дефіцит опадів.

«Посів урожаю озимих в Черкаській області під великою загрозою», — додала вона.

Читати за темою: Андрій Ковальчук: Слід якісно робити елементарні речі — і результат буде

Також експерт повідомила, що у 2019 р. в Україні середньорічна температура на 2-3 градуси перевищує норму, при цьому тренд на підвищення температури зберігається.

«У найближчі десять років, за прогнозами, найжорсткіші умови очікуються для ранніх ярових культур (ячмінь, овес), які сіються навесні. Шляхом підвищення температури в літні місяці вегетаційний період скорочується і зменшується врожайність», — сказала вона.

Водночас, підвищення температури сприятливо позначається на вирощуванні кукурудзи та соняшника в північних і західних областях України.

«Теплові ресурси тепер дозволяють вирощувати соняшник і отримувати хороший урожай на всій території, тоді як ще тридцять років тому в західних, північних областях соняшник не визрівав. Що ж стосується кукурудзи — вона теж не скрізь визрівала, не вистачало тепла в Івано-Франківській, Чернівецькій, Тернопільській областях, а зараз там отримують найвищий урожай, тому що тепла достатньо, а вологість там набагато краща, ніж на сході», — зазначила Тетяна Адаменко.

Виконано за допомогою Disqus