Земельний законопроект у другому читанні порушує положення Конституції — іноземні фермери

14 січня 2020 599 0

Законопроект про ринок землі № 2178-10 у другому читанні обмежує можливість купувати землю іноземцям. Це також стосується тих іноземних фермерів, які вже працюють в Україні. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Нагадаємо, в Україні навіть за умови проведення референдуму забороняється купувати землю с/г призначення декільком категоріях фізичних і юридичних осіб законопроектом про ринок землі №2178-10. 

На думку таких фермерів, це дискримінація і обмеження конкуренції. Положення законопроекту 2178-10 негативно вплинуть на розвиток агросектору та розвиток економіки в Україні.

Так, вони звернулися з листом до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра.

У листі вони наголошують, що у другому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019), передбачав, що юридичні особи України, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 р. В другому читанні внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами.

«Вважаємо такі обмеження призведуть до нерівних умов діяльності суб'єктів господарювання на одному товарному ринку, і як наслідок обмеження конкуренції на цьому ринку; настання негативних наслідків для наших ринкових позицій», — йдеться у зверненні фермерів.

Вони також переконані, що прийняття законопроекту в запропонованій редакції порушує принцип рівного захисту державою всіх суб'єктів господарювання закріплений в ч. 4 ст.13 Конституції України та ст. б Господарського кодексу України.

«Внаслідок запропонованих змін вищезазначеного проекту Закону у стані конкуренції створюються менш або більш сприятливі умови конкуренції для окремих суб'єктів господарювання, в той час як для інших суб'єктів господарювання ці умови залишаються незмінними. Таким чином, окремі суб'єкти господарювання (в даному випадку юридичні особи України, засновані громадянами України) здобудуть переваги над іншими суб'єктами господарювання (юридичні особи України, засновані іноземцями) не завдяки власним досягненням, а внаслідок дії зовнішніх ринкових факторів, одним з яких є вплив державних органів», — зауважили іноземні фермери.

Вони також додали, що основою для їхніх господарств є орендовані землі. Якщо ринок землі відкриється, то поля будуть купувати інші, можливо конкуруючі господарства. Так, вони повністю або частково, втратять засоби для існування.

З повним текстом звернення можна ознайомитися нижче.

Виконано за допомогою Disqus