Луганські фермери об’єднаються у кооперативи

19 листопада 2015 88 0
Луганські фермери об’єднаються у кооперативи
Мsb.aval.uaЛуганські фермери об’єднаються у кооперативи

Луганщина веде переговори щодо залучення міжнародних інвесторів до створення молочних кооперативів.

Про це під час брифінгу повідомив голова департаменту агропромислового розвитку Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Григорій Кравченко, пише «Оstrovok.lg.ua».

За його словами, фермерам потрібно об'єднуватися у кооперативи. Інакше через рік-два вони кануть у небуття.

«У них немає можливості купити більш економічну техніку, мінеральні добрива, засоби захисту. Адже є різниця — купити 10 т добрив — чи 1000 т. Ціна буде абсолютно різною», — зазначає посадовець.

За його інформацією, відсутність місць для зберігання зерна змушує фермера продавати врожай «з коліс» — по 1700, а то й 1,5 тис/т. Тоді як з часом протягом року ціна може дорости і до 4 тис. грн/т.

«А з іншого боку зернотрейдер каже: «Я не буду гнати 40-тонний трейлер, щоб купити у фермера 10 т зерна», — розповідає він.

На переконання Григорія Кравченка, ще один аргумент об'єднання: мала площа фермерських полів не дозволяє їм вести нормальну сівозміну.

«Ми бачимо за результатами цього року: там, де озима була посіяна по пару, навіть в умовах посухи ми отримали хороші сходи. Днями пройшов дощ, пшениця почала кущитися — хороший біологічний показник. Якщо фермер у нас отримує 15-17 ц/га, то великі господарства, де витримується сівозміна — 30 ц і більше», — інформує посадовець.

Також додає, що селяни продовжують вирізати худобу. Поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) знизилося з 75 до 69,4 тис. Корів було 35 тис., а нині стало — 31,8 тис. голів. Але при цьому у листопаді падіння поголів'я корів призупинилося — у населення почали брати молоко. Постанова Кабміну про те, що мінімальна закупівельна ціна молока у населення повинна бути не менше 4 грн/л, змусила господарів ВРХ відкласти ножі у бік.

«Сьогодні на приватних подвір'ях у нас виробляється 72% молока, і йде робота над залученням міжнародних інвесторів до створення молочних кооперативів. Кооперативи, як передбачено першим етапом, молоко будуть охолоджувати, робити первинну переробку з тим, щоб підвищити його якість; у свою чергу підвищиться і закупівельна ціна», — повідомив він.

Григорій Кравченко заявив, що зараз йдуть переговори з канадцями. Луганщина переймає досвід Львівської області — для того, щоб створити кооперативи не тільки з приймання молока, а і з глибокої його переробки. Поставити міні-цехи та випускати сир, сметану, сири відразу за євростандартами — щоб відразу продавати продукцію в Європу.

Виконано за допомогою Disqus