Аграрії Херсонщини можуть втрати до 50% врожаю озимих

23 січня 2020 123 0

За різними оцінками, якщо лютий-березень будуть посушливими, недобір озимих культур на Херсонщині може становити від 10 до 50% їх врожаю. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на golos.com.ua.

«Перспективи аж ніяк не райдужні. Зазвичай взимку хоч 100 мм опадів набиралося, а нині маємо... три. На додачу, ще й сильні вітри дмуть, які буквально видувають з ґрунту залишки вологи. Земля просто скам’яніла: хотіли було взяти пробу в полі, то бур далі п’ятдесяти сантиметрів не пішов — застряг. Мої односельці сподіваються, що «недобір» вологи взимку компенсують березневі дощі, та я б не був такий упевнений: через глобальне потепління ті весняні зливи з кожним роком дедалі скупіші», — розповідає керівник фермерського господарства «Теллус-Юг» Андрій Щедрінов.

За даними обласного Гідрометцентру, лише за підсумками минулого року опадів у краї випало на 10% менше, ніж у середньому. Січень у цьому плані став ще скупішим на дорогоцінну для південного степу вологу. І якщо лютий-березень будуть такими ж посушливими, то недобір озимих культур на Херсонщині може становити від 10 до 50% відсотків їх врожаю.

Виконано за допомогою Disqus