Полтавщина попросить ВРУ допомогти відновити зрошення

25 листопада 2015 105 0
Полтавщина попросить ВРУ допомогти відновити зрошення
Latifundist.comПолтавщина попросить ВРУ допомогти відновити зрошення

Ситуація, що склалася у меліоративному комплексі й у цілому з станом водних ресурсів Полтавщини — критична, пишуть «Новини Полтавщини».

У багатьох районах системи зрошення побудовані більше 25 років тому. Вони вже як морально так і матеріально застаріли.

«На сьогодні ще є можливість відновити зрошувальні системи області. Однак зробити це буде нелегко. Ситуація, що склалася у меліоративному комплексі й у цілому з станом водних ресурсів Полтавщини критична. Води у річках немає», – зазначив начальник Полтавського обласного управління водних ресурсів Володимир Фомичов.

За його словами, загальний стік іде двома річками: Ворскла та Псел. Закритті стоки на річках Хорол, Оржиця та інші. Однак, щоб відродити зрошення треба відновити й електролабораторії, лабораторії аналізу ґрунту та інше.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко наголосив, що питання це потрібно вирішувати спільними зусиллями. Тому запропонував подати чітку позицію Уряду та Верховній Раді України, щоб почати процес відновлення.

«Зміна клімату зачепила й Полтавщину. Цьогорічна посуха призвела до двох наслідків: загроза майбутнього врожаю озимини та найвищий рівень пожеж в області. Проблема — нестача води. Зниження підземних вод та відсутності опадів дає нам тривожні сигнали для роздумів. Перш за все нам треба проаналізувати та зробити аудит існуюючої системи меліорації та запланувати заходи необхідні для відновлення рівню води у річках», — пояснив посадовець.

Він додав, що найпростіша система поливу не працюватиме, коли відсутня вода. Зусиллями обласних та місцевих бюджетів не вдасться відновити зрошення та створити всі умови для відновлення меліоративної системи.

«Нам треба вийти з чіткою позицією на Кабмін та ВР та почати процес відновлення», — сказав Валерій Головко.

На сьогодні в області діє регіональна програма розвитку водного господарства й оздоровлення басейну річки Дніпро. У галузь водного господарства вкладено близько 62 млн грн. Таку ж суму планують виділити й на наступний рік. Наразі програма виконується на 30-40%.

Виконано за допомогою Disqus