Верховна Рада запровадила податкові пільги для агробізнесу

31 березня 2020 562 0
Верховна Рада запровадила податкові пільги для агробізнесу
Kurkul.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями, введеними для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, Верховною Радою було прийнято низку законодавчих актів, що полегшують податкове навантаження для громадян і бізнесу. Про це розповіли фахівці юридичної компанії Arzinger у матеріалі на Latifundist.com.

Зазначено, що в межах прийнятих нормативних актів тимчасово надано такі податкові пільги:

  1. Звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства в період з 1 березня по 31 травня 2020 р., окрім порушень, що стосуються нарахування, декларування, сплати акцизного податку, рентної плати, податку на додану вартість і порушення правил обліку, виробництва й обороту пального.
  2. Протягом цього ж періоду платникам податків не нараховується пеня. Якщо ж пеня за цей період була нарахована, але не оплачена, вона підлягає списанню.
  3. Введено мораторій на проведення фактичних і документальних податкових перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 р.

Однак це не стосується документальних позапланових перевірок щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або від'ємного значення по податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн.

  1. Строки давності для визначення періоду податкових перевірок та нарахування податкових зобов'язань не застосовуються на період з 18 березня по 31 травня 2020 р.
  2. За період з 1 березня по 30 квітня 2020 р. не нараховується і не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності/користуванні фізичних або юридичних осіб і використовуються ними в господарській діяльності.

Для тих платників, хто вже подав декларацію з плати за землю за вказаний період, передбачена можливість подати уточнюючу декларацію, в якій можна змінити суму податкового зобов'язання за період з 1 березня по 30 квітня (фізичним особам перерахунок здійснюється контролюючим органом).

  1. Строки давності для визначення періоду податкових перевірок та нарахування податкових зобов'язань припиняються на період з 18 березня по 31 травня 2020 р.
  2. Введена можливість не нараховувати і не сплачувати єдиний соціальний внесок для ФОП, членів фермерських господарств за себе, в період з 01 березня по 30 квітня 2020 р. При цьому зазначений період буде враховано у страховому стажі.
  3. Упроваджено звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства щодо несплати / несвоєчасної сплати ЄСВ та за ненадання / несвоєчасне надання звітності по ЄСВ у період з 1 березня по 30 квітня 2020 р.

Серед інших змін законодавства, які були прийняті в рамках заходів протидії коронавірусу, варто відзначити такі:

  1. Продовжено термін обов'язкового введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для ФОП до 01 січня 2021 року і терміни для застосування штрафних санкцій за непроведення розрахункових операцій через РРО. Зокрема, штрафи в розмірі 10%, 50% вартості товарів/послуг будуть застосовуватися в період з 01 серпня 2020 р. по 01 січня 2021 р. З 01 січня 2021 року будуть застосовуватися штрафні санкції 100% і 150%.
  2. Кабінет Міністрів визначив загальнонаціональний карантин обставиною форс-мажору, яка може перешкоджати суб'єкту господарювання у виконанні своїх договірних зобов'язань. Тож, зокрема, наявність сертифіката від Торгово-промислової палати України, що підтверджує існування таких форс-мажорних обставин для суб'єкта господарювання, надасть йому можливість відстрочити терміни виконання своїх договірних зобов'язань або іншим способом переглянути можливість їх виконання на час дії карантину.

Читайте також: Введення нового договору перевезення вантажів пенесено — УЗ

Виконано за допомогою Disqus