Цвітіння ріпаку супроводжує масовий літ шкідників

14 квітня 2020 205 0
Цвітіння ріпаку супроводжує масовий літ шкідників
Kurkul.com

На полях Півдня, Центру та Заходу України розпочався період цвітіння озимого ріпаку, а відтак посіви масово заселяють ріпаковий квіткоїд, прихованохоботник, хрестоцвітні блішки, капустяна попелиця та білан. Про це ідеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Зокрема, за інформацією регіонального управління Держпродспоживслужби, посівам ріпаку на Волині уже шкодить прихованохоботник та ріпаковий квіткоїд. 

А у свіжому дайджесті «Польові новини» фахівці компанії FMC звертають увагу аграріїв: початок масового льоту шкідників ріпака розпочався в останні дні березня і триває від 11 до 15 днів. Період відкладання яєць самицями коливається від 8 до 12 днів і фактично завжди співпадає з фазою бутонізація-початок цвітіння озимого ріпаку. 

Найефективніше — знищити прихованохоботників та інших шкідників до часу відкладення ними яєць. Вважається, що сума температур від вильоту до початку відкладення яєць становить 100 °С, тобто 10 днів з максимальною температурою 10°С. 

Крім того одним з найкращих видів моніторингу для визначення оптимального часу обрискування інсектицидами є використанння жовтих пасток з густою клеючою рідиною, які розміщують на полях при настанні плюсових температур. При досягненні ЕПШ (10 жуків упродовж 3 днів на одну чашку), потрібно негайно розпочати застосування інсектицидів.

Біологічні особливості різних видів прихованохоботників досить подібні. Тож тривалість яйцекладки, поява личинок, лялечок та імаго у хрестоцвітного, великого ріпакового та капустяного стеблового прихованохоботника практично співпадає, а різниця між деякими стадіями їх розвитку складає лише декілька днів. 

«Прихованохоботники є доволі складними об‘єктами для моніторингу. Тому для визначення оптимального часу захисту від них використовують різні методи — від вирахування суми ефективних температурі (початку масового льоту і масової яйцекладки) до послідовного розміщення на полі жовтих пасток з густою клеючою рідиною», — кажуть у компанії FMC. 

 

Для контролю цих небезпечних шкідників компанія FMC пропонує 2-компонентий інсектицид Данадим® Мікс із діючими речовинами диметоат та гамма-цигалотрин у нормі 1 л/га.

Вищезгаданий інсектицид є ефективним рішення для захисту ріпаку від широкого спектра шкідників: блішки хрестоцвіті, види прихованохоботників, ріпаковий квіткоїд, совки.

Також у своє портфоліо компанія ФМС має один із найновіших продуктів піретроїдної групи — інсектицид Вантекс®, з сучасно формуляцією мікрокапсульована суспензія. Новітня діюча речовина інсектициду – є однією з тих, яка відповідає усім вимогам ЄС щодо безпеки та охорони наколишнього середовища. Інсектицид ефективно захищає посіви ріпаку від широкого спектру шкідників — зокрема ріпакового квіткоїда.

Однією з його переваг є те, що Вантекс® можна застосовувати в період цвітіння ріпаку. Норма застосування інсектициду Вантекс® у посівах культури складає 40-60 л/га. Важливою умовою є дотримання правил:

  • застосувати пізно ввечері, або рано вранці, коли бджола ще не вилетіла для актвного харчування після денного льоту;
  • не застосовуавти під час активного льоту бджіл в денний період

При дотриманні вищезгаданих правил інсектицид стане одним з найкращих рішень для захисту посівів ріпаку від небезпечних шкідників і не викликатиме летальних наслідків для запилювачів.

Комплексна вигода від компанії FMC — купуйте одну з пакетних пропозицій та гарантовано отримайте відповідний подарунковий сертифікат:

  • пакет XL Кораген® 200л + Вантекс® 150 л +Нікіт® 200 — сертифікат 15 тис. грн;
  • пакет L Кораген® 100л + Вантекс® 150 л +Нікіт® 100 — сертифікат 7,5 тис. грн.
     

 

Виконано за допомогою Disqus