Відміна спецрежиму обернеться втратами для бюджету

1 грудня 2015 57 0
Відміна спецрежиму обернеться втратами для бюджету
Gazeta.uaВідміна спецрежиму обернеться втратами для бюджету

Переведення сільгосппідприємств на загальну систему оподаткування може не забезпечити очікуваних надходжень до бюджету, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, пише прес-служба інституту.

На його думку, питання подальшого застосування спецрежиму ПДВ для сільгосппідприємств потребує максимально виваженого та відповідального підходу. Питання ефективності застосування спецрежиму ПДВ повинно оцінюватися не лише з точки зору фіскальної політики, а й з позицій усіх зацікавлених сторін — сільгосптоваровиробників, споживачів агропродовольчих товарів, місцевих громад сільських територій, економіки країни у цілому.

«Унаслідок скасування дії спецрежиму ПДВ і переходу на загальну систему оподаткування ПДВ, відповідно до міжнародної практики уряд може не отримати тих фіскальних переваг, на які він очікує. Більше того, є ймовірність зменшення обсягів податкових надходжень від галузі проти нинішнього їх рівня», — зауважив експерт.

На його переконання, це може статися, якщо уряд переведе галузь на загальні податкові умови відповідно до міжнародної практики оподаткування ПДВ і повністю відновить експортне відшкодування податку. У такому випадку левова частка сум ПДВ-акумуляції, що будуть спрямовані до держбюджету, необхідно буде повертати у режимі ПДВ-відшкодування при експорті.

«Постане необхідність підтримки окремих видів сільгоспдіяльності — у першу чергу, пов’язаних з виробництвом неекспортоорієнтованих видів агропродукції — які будуть позбавлені ПДВ-акумуляції, проте без державної фінансової підтримки не зможуть повноцінно розвиватись», — зазначає Юрій Лупенко.

Експерт підсумував, що з огляду на це, з усіх можливих сценаріїв розвитку механізму справляння ПДВ у сільському господарстві найбільш доцільним з точки зору економічної ефективності є варіант зі збереженням спецрежиму ПДВ та запровадженням особливих умов застосування цього податкового режиму.

Виконано за допомогою Disqus