Українські виробники втратили $22,7 млн через зменшення експорту

13 травня 2020 75 0
Українські виробники втратили $22,7 млн через зменшення експорту
kurkul.com

За чотири місяці 2020 р. виробники української молочної продукції втратили $22,7 млн через скорочення експорту, що складає 26% всіх категорій молочних продуктів. Проте, імпорт виріс на 156%. Про це повідомляється на  avm-ua.org.

За даними сайту, найбільше зазнав втрат експорт вершкового масла, адже на зовнішньому ринку його було продано лише 41 тис. т. Це на 45,5% менше, ніж за аналогічний період 2019 р. Зазнало втрат і продаж молока та вершків згущених – падіння досягло 34%,  із загальною фактичною масою до 6,5 тис. т, а також сир – мінус 32%, що склало лише до 1,6 тис. т.

Хоча є позиції, зовнішня торгівля якими пожвавилася, але вони все ще знаходяться у мінусовій зоні. Сюди належить молочна сироватка та казеїн.

«Проте на цьому втрати не завершуються, адже імпорт молочної продукції нікуди не зник, а навпаки ― демонструє зростання по всіх товарних групах. За цей період було імпортовано продукції на загальну суму $88,7 млн, що на 156% більше, ніж минулого року», – йдеться у повідомленні.

Не дивлячись на негативне сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами за перших чотири місяці 2020 р., у наступні місяці є надії на пожвавлення зовнішньої торгівлі та зменшення від’ємного торгового балансу. Для таких прогнозів є позитивні передумови, зокрема традиційний сезонний фактор посилення зовнішньоторговельної активності, послаблення загальносвітового карантину, а також відновлення попиту.

Раніше повідомлялося, ціни на молоко-сировину продовжують падати.

Виконано за допомогою Disqus