Банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів

20 травня 2020 653 0
Банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів
Kurkul.com

Банки не передбачають кредитування стартапів, а також відмовляються кредитувати дрібних фермерів. Про це розповів голова Асоціації фермерів Драбівського району Черкаської області Валерій Перепелиця у блозі «В Україні відбувається економічний геноцид фермерства» на AgroPolit.com.

«У нас банки не вирішують абсолютно нічого. Банки – районні відділення та інші – ми з ними працюємо, ми не з Києвом працюємо. У Києві сидять наглядові ради. Я торік зареєстрував фермерське господарство, і мені потрібно було з чогось починати діяльність. Я до них по гроші – вони кажуть: «Ми для стартапів не передбачаємо. І для тих, в кого менше 500 га теж кредитів немає». Добре, для стартапів немає, я кажу: «Я покладу власні гроші, як фінансову допомогу власному фермерському господарству». І Приватбанк за це з мене знімає 4% комісії. За те, що я свої гроші поклав на свій рахунок з мене зняли 4%! Це державний Приватбанк», — розповів фермер

Він додав, що банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів.

«У правлінні державних банків сидять люди, які отримують по 100-300 тис. зарплати, банки, які заробляють річні прибутки, при цьому не кредитуючи населення, здираючи з підприємців останню копійку та останню сорочку. Про банки попитайте у будь-кого з дрібних фермерів – вони не кредитують. Може крупних кредитують. Отак ми створюємо рівні умови для дрібних і великих», — додав Валерій Перепелиця.

Читати за темою: Кредитування агросектору скоротилось на 9%

Також він додав, що банки мають кошти, але не можуть їх дати, бо не вміють.

«Бо, по-перше, не розуміють специфіку, по-друге, у них інструкції виписані на 90-ті роки, і кредитні ставки, застави захмарні. Вони не вміють працювати з ризиками. Тому ризики закладають до процентної ставки. А фермеру це не вигідно – бо сезонне виробництво», — підсумував голова Асоціації.

Виконано за допомогою Disqus