Україна наростила імпорт огірків та томатів

22 липня 2020 59 0
Україна наростила імпорт огірків та томатів

За 5 місяців 2020 р. Україна імпортувала 54,9 тис. т томатів, загальною вартістю $51,8 млн. Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, Україна збільшила імпорт цих овочів на 16% в натуральному виразі і на 68% — у вартісному. Повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації

Основними країнами-постачальниками залишаються Туреччина та Польща, на частку яких припадає 94% загального обсягу імпортованих Україною томатів.

Аналогічна ситуація спостерігається і на ринку огірків. З січня по травень поточного року Україна імпортувала 10,3 тис. т огірків, на загальну суму $9,9 млн. Для порівняння за 5 місяців 2019 р., в Україну було поставлено 7 тис. т цих овочів, загальною вартістю $5,5 млн.

Читати за темою: Ціни на помідори знизилися до мінімального рівня

Відповідно, за рік Україна збільшили імпорт огірків на 47% і 82% в натуральному та вартісному виразі відповідно.

Ключовими імпортерами огірків протягом перших 5 місяців 2020 року виступили Туреччина та Білорусь, частка яких склала 71% та 20% від загально обсягу відповідно.

«На високі об’єми експорту огірків та томатів за перші 5 місяців 2020 року суттєво вплинули несприятливі погодні умови, які фіксувалися майже на всій території України протягом другої половини весни. Низькі температури повітря та проливні дощі в квітні та травні затримали дозрівання овочів в місцевих теплицях, відповідно пропозиція української продукції на внутрішньому ринку була обмеженою, а ціни залишалися на доволі високому рівні. Цей факт стимулював імпортерів продовжити закупівлю томатів та огірків з Туреччини, Польщі, Нідерландів та інших європейських країн», — зазначила директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Нагадаємо, в Україні через холодну весну виникла нестача тепличних помідорів.

Виконано за допомогою Disqus