Під час АГРО-2020 фермери озвучили владі найгостріші проблеми

12 серпня 2020 154 0

Українські фермери через недосконалість юридичної та правоохоронної системи постійно потерпають від низки проблем, у тому числі рейдерських захоплень, нестачі державної підтримки, перешкод із боку податківців.

Про цю та інші проблеми та шляхи їх вирішення йшла мова на ІІ Всеукраїнському фермерському форумі під час виставки АГРО-2020 у Києві, повідомляє Agronews.ua.

Учасники форуму обговорили проблеми АПК із представниками влади:

  • заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарасом Висоцьким;
  • народним депутатом України, головою підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’яном Заблоцьким.

Присутні заслухали доповідь голови «Всеукраїнського конгресу фермерів» Івана Слободяника «Актуальні проблеми розвитку фермерства. Нормативно-правове регулювання».

Зокрема, Іван Слободяник наголосив, що ситуація із держреєстрами критична, адже перед закриттям реєстру фермер може прокинутися вранці і вже не бути власником або директором підприємства просто тому, що хтось змінив власника у реєстрі. Такі ситуації неодноразово виникають із року в рік в усіх регіонах України, зокрема, на Дніпропетровщині та Полтавщині. 

Отже, фермери будуть наполягати на тому, щоб були створені електронні кабінети і без присутності власника ніхто не міг змінити дані у реєстрі.

Також тривають проблеми в Україні із землями постійного користування. Як тільки помирає фермер, прокуратура або Держкадастр починають вважати це землі державними або комунальними, якщо це громада.

«Ми будемо наполягати, щоб землі постійного користування увійшли до спадкової маси до кінця цього року. Близько 27 тисяч фермерських господарств були створені на землях постійного користування. Середній вік цих фермерів близький до, так би мовити, поважного. Хтось «виріс» до 300 га, хтось залишився на рівні 50-100 га. Але фермер повинен відчувати, що він господар своєї землі», — зазначив Іван Слободяник.

 Також мова йшла про державні землі. Адже ті фермери, хто отримував в оренду як фізособа, досі не можуть узяти землю на баланс фермерського господарства. Тому представники фермерської спільноти наполягатимуть, щоб була не субаренда, а землі були на балансі фермерських господарств.

«Є проблеми по нормативно-грошовій оцінці по господарським дворам. Та постанова, яка регулює методику нормативно-грошової оцінки землі господарського двору, плюс коєфіцієнт від ОТГ — земля може коштувати, немов вона на узбережжі Чорного моря. Таке враження, що на цих землях нафтова скважина. Необхідно внести зміни у цю постанову, щоб ціна, а відповідно і оренда, була адекватна», — наголосив доповідач.

Що стосується реєстрації податкових накладних, то учасникам ринку абсолютно не зрозуміло, чому фермери віднесені до групи ризику.

«Коли починаєш реєструвати податкову накладну, її блокують і, відповідно, затримуються кошти. І коли тобі треба платити за пальне, паї тощо, виникають нові і нові проблеми. Саботується робота фермера. Тож будемо від депутатів вимагати зустрічі у податковій, щоб забрали з групи ризику фермерські господарства, бо починати треба з причини і шукати скрутки не у фермерів, а в іншому місці», — наголошує голова «Всеукраїнського конгресу фермерів».

За словами Івана Слободяника, теж є нюанси в регламентах пересування сільськогосподарської техніки. Фермери наполягатимуть на змінах до відповідної постанови, щоб по сільських дорогах сільгосптехніка пересувалася своїм ходом.

«Стосовно резервів для підтримки фермерів у складних агрокліматичних умовах. Де їх можна задіяти? Це має бути державна підтримка. Левова частка направлена на компенсацію по кредитах. Але фермерів до 500-1000 га ніхто кредитувати не хоче. Будемо наполягати, щоб Фонд кредитування був створений і цих фермерів теж кредитували», — акцентує Іван Слободяник.

Виконано за допомогою Disqus