На півдні України гине урожай соняшнику через посуху

19 серпня 2020 10220 0
На півдні України гине урожай соняшнику через посуху
Kurkul.com

Фермери Півдня збирають урожай соняшнику в кращому випадку втричі менший, наж очікували, адже культура згорає через посуху. Про це повідомляють Подробиці.

Миколаївщина, як і решта південних областей України, цього року неабияк потерпає від посухи. Фермери зізнаються, що культура у дуже пригніченому стані.

Соняшник майже весь згорів. Ті господарства, що вже почали збирати олійні рослини, отримують у кращому разі близько 0,6 т/га. Такі обсяги не окупають вкладених грошей, але фермери радіють і цьому, адже деякі поля взагалі втрачені.

«У весняний період було мало опадів. Починаючи з листопада, кількість опадів була менше половини норми. Норма і вище норми було лише у лютому і квітні. В основному це посуха», — зазначає Роман Мурмило, провідний синоптик Миколаївського обласного центру з гідрометеорології:

Невдалий рік для соняшнику кліматологи прогнозували заздалегідь. Нестача опадів узимку та навесні не дала рослині нормально розвиватися. Утім, аграрії сподівалися на сприятливу погоду влітку. Але дощі, які пішли, — залили поля більше норми.

Науковці наголошують, що південь України завжди був зоною ризикованого землеробства. Зі зміною клімату очікувати багато не варто. Крім того, переконані, що до неврожаїв доклали руку й самі фермери, адже часто порушують норми сівозміни. А це висушує ґрунт.

«Через неврожаї соняшнику цього року Україна може втратити позиції світового лідера з експорту рослинної олії. Держава недоотримає валютних надходжень. Фермери залишаться без запланованих доходів, а отже змушені будуть економити на наступних посівах. І в подальшому, можливо, відмовляться вирощувати олійні», — підсумовується у матеріалі.

Читати за темою: 

Виконано за допомогою Disqus