Дмитро Оцабрик назвав причини банкрутства Імперії-Агро

14 вересня 2020 552 0
Дмитро Оцабрик, засновник дистриб’юторської компанії «Грейс Агро»
Kurkul.comДмитро Оцабрик, засновник дистриб’юторської компанії «Грейс Агро»

Дмитро Оцабрик, власник дистриб’юторської компанії «Грейс Агро» назвав основні причини банкрутства «Імперії-Агро», співзасновником якої він був, у матеріалі «Дмитро Оцабрик: Найстрашніше, що може відбуватися між співвласниками — це гроші» на Кurkul.com.

Головними причинами, на його думку, була жадібність керівництва та «життя не по доходах», яке почалось за кілька років до банкрутства компанії. За словами Дмитра Оцабрика, доки він брав участь у керівництві компанією, зайві витрати не дозволялись, а його співвласнику, старшому брату Юрію Оцабрику, це не подобалося. Саме конфлікт між братами став причиною подальшої відставки Дмитра і його виходу з компанії.

«Небажання ділитися — це проблема глобальна, не тільки в нашій ситуації. Дуже часто розбрат відбувається між співвласниками саме через це. І в мене зараз є багато співвласників в інших напрямках бізнесу, але важливо проговорювати все «на березі». Це для мене була певна наука. У нас з братом не було нічого проговорено, бо  між братами наче і не треба домовлятись. Але різниці немає чи це брати, чи це друзі, чи це куми, чи це рідні. Всі, хто займаються бізнесом, мають між собою проговорювати відповідні умови роботи», — розповів Дмитро Оцабрик.

За словами спікера, саме з цього моменту «компанія набрала неправильних обертів»: відбувалось збільшення штату персоналу та надмірні витрати і, як наслідок, значне залучення кредитних ресурсів. 

 «Імперію» потягло не тільки те, що вони витрачали більше грошей, ніж заробляли, дуже багато ще інших моментів було. Тобто вони і заробляли менше за рахунок того, що їм не вистачало коштів на обслуговування персоналу. Вони намагалися залучити більше фінансів, передоплати більше взяти для того, щоб було за що годувати цю всю махіну. Відповідно, вони знижували свою маржинальність. І це вже була така снігова куля. Брат вважав, що він усе робить правильно і шукав інвестиції. Він їздив по всьому світу з надією, що хтось купить компанію, купить частку в нього і дасть фінансування, він всім співробітникам розповідав, що ось-ось скоро будуть гроші», — зазначив Дмитро Оцабрик.

Читати за темою: Таємне життя засновників «Імперії-Агро» — старі скандали і нові фірми братів Оцабриків

За його словами, фактично компанія почала жити коштом постачальників і клієнтів. Тобто постачальники давали товар у кредит, за цей товар бралася передоплата у клієнта і на ці гроші фактично існувала «Імперія-Агро».

«Плюс банківські кредити. Вони їх постійно збільшували. Коли я йшов з компанії, в них «всього-на-всього» було десь близько 50 млн грн кредиту, а ми вже знаємо, що через два роки було 300 млн грн боргу тільки перед «ТАСкомбанком». Я коли це дізнався, був шокований, що вони так швидко і так глибоко загрузли. Були й інші банки, де вони заборгували «невеличкі» суми по 10 млн грн», — розповів Дмитро Оцабрик.

Виконано за допомогою Disqus