Аграрії зазнали збитків на суму 118 млрд грн через негоду — АСУ

16 вересня 2020 74 0
Аграрії зазнали збитків на суму 118 млрд грн через негоду — АСУ
Kurkul.com

За розрахунками експертів, втрати сільгоспвиробників через засухи та заморозки можуть сягнути 118 млрд грн в порівнянні з минулим роком. Про це заявив голова Громадської спілки «Аграрний союз України» Геннадій Новіков, повідомляє пресслужба ГС «АСУ».

«Сільське господарство перебуває у критичному стані. Банківська система не кредитує аграріїв. Подібна ситуація була й у 2003 р. Однак, тоді держава прийшла на допомогу, взявши на себе компенсацію відсотків за кредитами на наступний після неврожаю рік. Цього року навіть критично постраждалі регіони (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області), не зважаючи на обіцянки держави, не отримали жодної копійки допомоги! Ми неодноразово зверталися до органів влади, адже розроблено низку законопроєктів, однак сільгоспвиробниках не надійшло ніякої допомоги. А, зважаючи на критичну ситуацію, державна підтримка потрібна не зараз, а на позавчора», — наголосив очільник АСУ.

За його словами, через несприятливі погодні умови сильно постраждали посіви кукурудзи. Врожайність цього року на 40% менша, ніж минулого. Не кращі справи й по соняшнику, врожайність якого в частині регіонів становить усього 0,3-0,4 т/га. Це в 4-5 разів нижче за торішні показники.

Читати також: Збитки від посухи в Україні перевищують 6,5 млрд грн

Геннадій Новіков переконаний: щоб відновити виробництво у низці регіонів потрібно змінити систему кредитування аграрного сектору, створити умови для того, аби реально запрацював проєкт підтримки «5-7-9», надати сільгоспвиробникам компенсацію за відсотковими ставками, особливо постраждалим господарствам.

Також він підкреслив, що АСУ та всі свідомі сільгоспвиробники вимагають оптимізації сплати ПДВ при настанні форс-мажорних обставин, які найбільше постраждали від несприятливих погодних умов.

«Уже сьогодні треба вводити систему страхування з державною підтримкою. Відбудувати за новими принципами систему кредитування аграрного сектору, адже наявні інструменти не працюють», — заявив голова АСУ.

Якщо цього не буде зроблено, фінансові проблеми найбільш постраждалих підприємств можуть призвести до справжньої катастрофи на фоні прийдешнього відкриття ринку землі. У господарств немає коштів на власне утримання, не говорячи про купівлю землі.

Читати за темою: 

Виконано за допомогою Disqus