Для хорошого врожаю необхідна повноцінна підготовка насіння — фахівець

29 жовтня 2020 101 0
Для хорошого врожаю необхідна повноцінна підготовка насіння — фахівець
Kurkul.com

Щоб зібрати високий урожай, необхідно повноцінно підготовити посівний матеріал на початкових етапах. Ірина Чорнобай, комерційна директорка компанії «Аеромех», розповіла про тонкощі підготовки насіння у матеріалі «Як посіяти найкраще власне насіння — поради експерта» на Kurkul.com.

Вона зазначила, що підготовка насіння включає такі основні етапи: 

  • очищення; 
  • сортування; 
  • калібрування;
  • протруювання.

«Зерно після обмолоту містить багато домішок, тому для збереження високої якості насіння важливо очистити його від зелених частин рослин, більш вологого насіння бур'янів, полови, грудочок землі та пошкодженого насіння основної культури. Для цього проводять первинне очищення посівного матеріалу, за якого вологість насіння знижується в основному на 1-3%», — розповіла Ірина Чорнобай.

Якщо вологість насіння після очищення залишається вищою за норму стандарту, то його підсушують в сушарках або за допомогою активного вентилювання. Після сушіння здійснюють вторинне очищення насіння, при якому від основної культури відділяється дрібне, щупле та легке насіння з низькими посівними якостями, його кількість зазвичай становить 20-30%.

«Подальше сортування насіння дає можливість відібрати для сівби виповнене та повновагове насіння, яке має великий зародок, містить багато поживних речовин, швидко проростає і дає дружні сходи, здатні краще засвоювати поживні речовини й воду. Очищення і сортування проводять на зерноочисних машинах різних типів», — відзначила комерційна директорка компанії.

Читати також: Насіннєвий завод з Вінниччини на 100% забезпечує себе власною електроенергією

За її словами, калібрування, тобто сортування на окремі фракції, необхідний для точного висіву, який зменшує затрати праці на догляд, заощаджує насіння. Також рослини розвиваються рівномірніше та підвищується урожайність культур.

«Далі очищене та відкаліброване насіння засипають на зберігання в зерносховища з гарною вентиляцією, які попередньо дезінфікують», — каже Ірина Чорнобай.

Останній етап підготовки насіннєвого матеріалу перед сівбою є протруєння, тобто знезараження від грибкових та бактеріальних хвороб. 

 Читати за темою: Фермерам порадили, як зекономити на посівному матеріалі

Виконано за допомогою Disqus