Вітчизняні аграрії отримали нові можливості для експорту в Узбекистан

5 листопада 2020 48 0
Вітчизняні аграрії отримали нові можливості для експорту в Узбекистан
Kurkul.com

Для українських агровиробників стали доступні нові можливості експорту до Узбекистану. Повідомляється на Урядовому порталі.

Зазначається, що, 3 листопада Рада експортерів та інвесторів при МЗС України (РЕІ) провела відеоконференцію за участі заступника міністра закордонних справ (CDTO) Дмитра Сеніка, Посла України в Республіці Узбекистан Миколи Дорошенка, Посла Республіки Узбекистан в Україні Алішера Курманова, Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі, а також провідних українських аграрних асоціацій та агровиробників. Захід мав на меті ознайомити українських експортерів із можливостями розвитку свого бізнесу в Узбекистані через біржові механізми.  

«В умовах нестабільності традиційних ланцюжків торгівлі, спричинених COVID-19, Україна готова стати надійним контрибутором продовольчої безпеки в Узбекистані та інших країнах Азії», — зазначив заступник міністра.

Він висловив переконання, що встановлення прямих зв'язків між українськими агровиробниками й представниками Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі — це крок до довгострокового взаємовигідного співробітництва та насичення узбецького ринку якісною і конкурентною українською продукцією.

«Споживач отримає продукт високого стандарту якості, який має надійну репутацію на провідних світових ринках», — підкреслив дипломат. 

Читати за темою: Україна на 40% знизила експорт кукурудзи

Представники Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі повідомили, що українські компанії можуть скористатися новими преференціями для участі у біржових торгах в Узбекистані. Зокрема, для нерезидентів-продавців борошна, олії, цукру і пшениці спрощується процес акредитації — зараз необхідно надавати лише заяву-акцепт. Запроваджується також участь у торгах без залогового забезпечення. Раніше залог складав до 10% від суми угоди. Нові правила діятимуть до квітня 2021 року. 

Учасники обговорили інші нововведення у біржових відносинах в Узбекистані. Зокрема, Державний митний комітет Узбекистану забезпечуватиме розрахунки митних платежів за угодами, укладеними через закордонні торгові майданчики біржі, виходячи з цін, вказаних у договорах. Крім того, оператор залізничної мережі АТ «Узбекистон темір йулларі» здійснюватиме перевезення згаданих товарів за укладеними через біржу угоди з закордонними партнерами із застосуванням внутрішніх тарифів на залізничні перевезення.

«Новий порядок участі в торгах на біржі відкриває для українських агровиробників нові можливості для експорту в Узбекистан», — наголосив Дмитро Сенік.

Читайте актуальні матеріали на сайті: 

Виконано за допомогою Disqus