Названо головні переваги земельного аудиту для голів та громади ОТГ

19 листопада 2020 110 0
Названо головні переваги земельного аудиту для голів та громади ОТГ
Kurkul.com

Андрій Дем'янович, засновник сервісу Feodal.Online, розповів про переваги земельного аудиту для голів ОТГ та громади. Про це йдеться у матеріалі «Земельні ігри: аудит як спосіб комунікації фермера з ОТГ» на Kurkul.com.

За його словами, перша перевага земельного аудиту полягає в тому, що землевпорядник, якщо до нього звертаються представники громади, буде мати необхідні цифрові інструменти та зможе довести правильність нарахування чи уточнити відомості. 

Читати також: Експерт назвав ключові етапи підготовки фермерів до ринку землі

Другою перевагою є отримання надходжень від оподаткування. Після того, як оренду зареєстровано, бюджет громади починає отримувати від неї як мінімум єдиний податок з сільгоспвиробників. 

«‎Звичайно, можна очікувати, що буде 1% людей, які ніколи не платять, але від більшості користувачів ви отримаєте надходження»‎, — додав експерт.

Третій аспект — детінізація як великих орендарів, так і малих фермерів в ОТГ. Якщо додати податки від усіх одноосібників, які працюють у громаді, це випливе у суттєві суми. Так, орендарі будуть знати, що усі прогалини та проблеми прозорі. 

Читати за темою: Названо основні кроки у земельних відносинах в новоствореній ОТГ

Четвертою перевагою експерт відзначає можливість контролю розораності кожного поля. Місцеве самоврядування нерідко стикається з проблемою необґрунтованого обробітку ділянок. Це обробіток поза межами задокументованих масивів. Надалі це дозволить не боятись перевірки Держгеокадастру та відкриття кримінальних справ.

«Головне, що отримає громада від проведеного земельного аудиту — надходження до бюджету. Жителі громади, зі свого боку, матимуть можливість побачити нову вулицю з освітленням, нову дорогу з бруківки, ремонт у садочку, тому що оплата цих коштів в ОТГ дуже важлива для громади», — пояснив Андрій Дем'янович. 

Виконано за допомогою Disqus