Фермерам буде вигідніше орендувати землю ніж купувати — думка

16 лютого 2021 1020 0
Фермерам буде вигідніше орендувати землю ніж купувати — думка
Kurkul.com

З відкриттям в Україні ринку сільськогосподарських земель фермерам вигідніше буде платити оренду землі пайовикам, ніж купувати її. Таку думку висловив Микола Дячук, керівник підприємства «Подільський аграрій», у коментарі «Главкомом».

«У мене земельний банк нараховує 2,5 тис. га. Зараз я можу собі дозволити купити тільки 100 га. З такими темпами, щоб скупити все, що я обробляю, потрібно років двадцять. Знову ж, почнеш купувати, буде прецедент, інші пайовики захочуть продати дорожче. А взяти кредит на покупку землі в наших умовах — це просто смішно. Вигідніше платити оренду», — пояснює він.

Читати також: Українську землю продаватимуть через інтернет

Аграрій розповідає, що наразі в Хмельницькій обл. вартість гектара становить $2 тис.

«Рік тому об'єднані територіальні громади виділили учасникам АТО землю для особистого селянського господарства (ОСГ) — продавати її за законом можна. Багато свої ділянки і продали, по $1 тис. А зараз ціна піднялася», — зазначив Микола Дячук. 

За його словами, вартість ділянок під ОСГ, зокрема для учасників АТО, – свого роду індикатор: як оцінюють землю люди, які її не мають наміру обробляти. Тому керівник агрофірми радить тим, у кого є «непотрібна» земля, не поспішати, а зачекати коли ціна з часом підніметься.

«Після того, як ринок землі відкриють юридичним особам — точно», — прогнозує фермер.

Читати за темою: Аграрії не продаватимуть свої паї після відкриття ринку землі — UHBDP

 

Виконано за допомогою Disqus