Озвучено прогнози щодо майбутнього ринку землі та ціни на паї

25 лютого 2021 6366 0
Озвучено прогнози щодо майбутнього ринку землі та ціни на паї
Kurkul.com

Під час пресконференції щодо ринку землі, організованої Українським інститутом майбутнього та за підтримки AgroPolit.com, було опубліковано експертні висновки щодо вартості земельних ділянок після відкриття ринку землі, їх оренди та інтенсивності продажу паїв, інформує AgroPolit.com.

Нагадаємо, дослідження було проведено Українським інститутом майбутнього за сприянням «Нью Імідж Маркетинг Груп» у період з 27.01.2021 р. до 05.02.2021 р. 

Своїми думками з цього приводу поділилися спікери події:

  • Олексій Мушак, колишній член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин; лобіст земельної реформи;
  • Андрій Дем'янович, засновник сервісу Feodal.Оnline;
  • Вадим Денисенко, виконавчий директор Українського інституту майбутнього та модератор заходу.

Згідно з дослідженням, 51% опитаних українців вважає, що після відкриття ринку землі ціна оренди істотно зросте. 26% вказали, що ставка оренди зросте, але не істотно. Своєю чергою, 23% заявили, що ставки на оренду паїв в Україні не зростуть, 27% — не змогли відповісти.

Як розповів виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, за 4 місяці до відкриття ринку землі 78% громадян України, які взяли участь в опитуванні, не розуміються на питанні формування ціни на землю, а інші 22% не можуть точно вказати ціну за 1 га у своєму регіоні.

«За перші два роки відкритого ринку землі на продаж може бути виставлено не більше 5-7% від загальної кількості сільськогосподарських угідь товарного виробництва, а вартість паю буде коливатися на рівні $1-1,5 тис. га», — впевнений засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем'янович.

На його думку, після старту ринку можна очікувати певний ажіотаж, викликаний зацікавленістю до процесу з боку афільованих з фермерськими господарствами осіб, які будуть формувати земельний банк.

Однак, як зауважив колишній народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, лобіст земельної реформи Олексій Мушак, після відкриття ринку частково вартість землі буде визначитися не її характеристиками, а тим, хто її орендує.

«Якщо землю орендує хтось з невеликих фермерів, ця земля буде дешево коштувати. Якщо її буде орендувати агрохолдинг, який має чіткі зобов'язання, вона буде дорого коштувати», — зазначив він.

Виконано за допомогою Disqus