Дотримання сівозмін допоможе обійтися без додаткового внесення добрив — аграрій

26 лютого 2021 1420 0
Дотримання сівозмін допоможе обійтися без додаткового внесення добрив — аграрій
Kurkul.com

Щоб отримати гарний урожай зернових та зернобобових культур навіть в умовах посухи Півдня Україні, достатньо правильно обрати сівозміну. Про це розповів Михайло Семеніхін, керівник «Експериментальної бази «Дачна», у матеріалі «Рекордна врожайність в умовах посухи на Одещині — «Дачні» секрети українських науковців» на Kurkul.com.

Так, навіть при складних погодних умовах Одещини на сільгосппідприємстві можуть похвалитися відносно хорошою врожайністю. Наприклад, коли у 2019 р. сусідні господарства збирали по 3 т/га пшениці та 2,9 т/га ячменю, то тут — по 5 т/га. Торік урожайність зернових склала також приблизно по 4-5,5 т/га, коли в багатьох районах Одещини аграрії зібрали заледве по 1-3 т/га. При цьому, через посуху 2020 р. підприємство отримало лише 70% від запланованого врожаю. В окремих сезонах збирали пшеницю з рекордною для Одеської області врожайністю 7 т/га.

Читати також: Фермер розповів, як отримати 10 т/га пшениці при дотриманні зонування

«Природа шле нам великі випробування. Але ми знаємо, як працювати, постійно шукаємо нові рішення і способи отримати необхідне. Більш ефективного агроприйому, ніж сівозміна, не існує. Найперше, що ми робимо, — суворо витримуємо сівозміну!», — пояснив Михайло Семеніхін.

Аграрій наголошує, що іноді не треба мати багато грошей, а достатньо правильно обрати сівозміну. Так, зі свого досвіду розповідає, що горох залишає після себе до 300 кг/га азоту і є відмінним попередником для пшениці. А отже, цілком можна обійтися без додаткового внесення селітри й заощадити кошти без шкоди рослинам.

Читати за темою: Фермер розповів, чому перестав сіяти соняшник

 

Виконано за допомогою Disqus