Через тіньовий обробіток земель місцеві бюджети недотримують мільйони гривень — Чайківський

25 лютого 2021 208 0
Через тіньовий обробіток земель місцеві бюджети недотримують мільйони гривень — Чайківський
Kurkul.com

У парламенті наразі перебуває законопроєкт 3131 про земельну детінізацію, який спрямований на поліпшення фінансового становища територіальних громад та виведення аграрного сектору з тіні. Про це  повідомив секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, членом депутатської групи «Партія «За майбутнє» Іван Чайківський на AgroPolit.com.

«Насправді 3131 – законопроєкт, який надзвичайно потрібен сьогодні нашому суспільству, бо через тіньовий обробіток земель місцеві бюджети недотримують мільйони коштів, а відтак страждають самі сільські жителі. Я думаю, що найближчим часом цей законопроєкт також надійде на розгляд депутатам і ми проголосуємо його у першому читанні. Адже він спрямований, в першу чергу, на поліпшення фінансового становища територіальних громад та виведення аграрного сектору з тіні», — розповів нардеп.

Він зазначив, що суть законопроекту в тому, що власник земельної ділянки або той, хто її обробляє, має сплатити мінімальну суму податку, встановлену державою. Сумарно сплачені орендарем податки з 1 га не можуть бути нижчими за цей мінімуму.

«Якщо фермер сьогодні обробляє 100 гектарів землі і в нього немає жодної людини на роботі, то він відповідно платить повністю всю суму. Якщо він офіційно влаштовує на роботу своїх працівників, він платить меншу суму — за мінусом сплаченого ПДФО. Якщо ж він ще й займається створенням доданої вартості, то сумарна сплата податків теж включатиме і податок з діяльності. Держава стимулює таким чином аграріїв виходити з тіні в легальний сектор, юридично оформляти свою діяльність, працівників, договори оренди тощо», — додав Іван Чайківський.

За його словами обезземелення власників паїв не буде.

«Це ніяке не обезземелення селян, а боротьба з тінню на українських полях. Якщо ми хочемо мати багаті громади і села, які вирішуватимуть проблеми людей на місцях — потрібно починати з виходу з тіні і зі сплати податків усіма. Не може бути так, що земля є, за документами вона не обробляється, а за фактом — засіяні поля. І це ж всі бачать. Підприємці, які працюють в наших селах, мають почати платити всі податки у місцеву казну», — підсумував нардеп.

Виконано за допомогою Disqus