Аналітики попереджають про підтоплення посівів озимих

11 березня 2021 57 0
Аналітики попереджають про підтоплення посівів озимих
Kurkul.com

Згідно з аналітичною довідкою про агрометеорологічні умови та стан посівів озимих в Україні Національної академії аграрних наук, на полях подекуди відзначається підтоплення посівів, періодично з’являється льодяна кірка, місцями рослини не витримують стресу. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Зазначається, що середня температура повітря у східних, західних та південних областях становила від 0,9 до 5,0 ℃ тепла і була на 2,0-8,3 ℃ вищою за норму, на решті території країни вона набувала мінусових значень і опускалася до 2-4 ℃ морозу.

«Максимальна температура повітря знаходилася у межах від 4 до 20 ℃ тепла, на поверхні ґрунту — до 10-20 ℃, а у південних областях — до 22 ℃ тепла, мінімальна — знижувалася до 2,4-13,0 ℃ морозу, у східних областях — до 17-23 ℃ морозу, на поверхні ґрунту — до 8-20 ℃ морозу», — повідомляють аналітики.

Читати також: Лютневі морози пошкодили садові дерева й виноград — Гідрометцентр

Сніговий покрив на полях практично відсутній, залишився лише в окремих місцях. Разом з тим, наявність мерзлого прошарку ґрунту не дозволяє проникнути волозі глибше та призводить до значного перезволоження його верхніх шарів. У мікрозниженнях полів спостерігається підтоплення посівів талими водами, які за зниження нічних температур до від’ємних значень замерзають.

«Крім того, на посівах озимини у понижених місцях рельєфу після високого накопичення снігу, перезволоженого ґрунту може спостерігатися застій води і, як наслідок, підтоплення посівів. Рослини пшениці озимої, що перенесли затоплення, розвиваються повільніше», — йдеться у матеріалі. 

Читати за темою: На Херсонщині розпочали сіяти ярий ячмінь

Виконано за допомогою Disqus