Названо області з приростом промислового виробництва молока

23 березня 2021 67 0
Названо області з приростом промислового виробництва молока
pexels.com

Згідно з даними Державної служби статистики за підсумками перших двох місяців 2021 р. в Україні було вироблено 1, 57 млн т молока усіх видів, що на 4,8% менше, ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Зазначено, що загальну динаміку продовжують тягнути донизу дані від господарств населення, в яких було вироблено на 7,4% менше молока, ніж у 2020 р. — 621,5 тис. т проти 671 тис. т торік.

«Водночас промисловий сектор за відповідний період забезпечив 434,4 тис. т молока, що лише на 0,9% менше торішніх показників, попри скорочення поголів’я корів у промислових МТФ на 1,9% (424,5 тис. корів). Загальна структура виробництва молока між присадибним та промисловим секторами наразі розподіляється як 41,2 до 58,8%», — йдеться у повідомленні.

Читати також: В Україні скоротилася чисельність корів майже на 6%

За підсумками січня-лютого поточного року наростити виробництво промислового молока вдалося у таких областях:

  • Тернопільській — 11,9%, 17,9 тис. т;
  • Вінницькій — 5,7%, 35,4 тис. т;
  • Запорізькій — 3,9%, 5,3 тис. т.

Разом з тим, на третину скоротили виробництво господарства Чернівецької області — 1,2 тис. т. Загалом ринок на початку весни характеризується дефіцитом молока-сировини та невизначеністю майбутніх перспектив.

«Не зважаючи на те, що світові молочні економісти прогнозують зростання цін на молочну продукцію, Україна дедалі більше віддаляється від світових трендів: через втрату позиції нетто-експортера ціноутворення більшою мірою залежить від ситуації на внутрішньому ринку. Крім того, досі до кінця незрозумілі правила гри, за якими буде працювати ринок з початком ринку землі. Наразі ж агроринок прилаштовується до нової моделі оподаткування в 14%», — зазначають аналітики.

Що стосується господарств населення, то за 2 місці цього року позитивну динаміку виробництва показали лише дві області — Тернопільська (+2,8%) та Хмельницька (0,6%).

Читати за темою: Експерти прогнозують подальше зростання цін на молочні продукти

Виконано за допомогою Disqus