Митниця України та Держпродспоживслужба перешкоджають імпорту кормів — ВКФ

16 квітня 2021 69 0
Митниця України та Держпродспоживслужба перешкоджають імпорту кормів — ВКФ
Kurkul.com

Чиновники митниці та Держпродспоживслужби без вагомих причин перешкоджають ввезенню кормових добавок в Україну. Про це повідомили українські імпортери, інформує пресслужба Всеукраїнського Конгресу Фермерів.

Зокрема мова йде про закон «Про безпечність та гігієну кормів», який почав діяти з початку 2021 р. Відповідно до нього, 4 наступні роки дозволяється безперешкодно ввозити та використовувати в Україні без державної реєстрації та іншої бюрократичної тяганини корми і кормові добавки, дозволені в країнах ЄС.

«Підприємство «Біо Формула» вже 4 місяці не може ввезти кормові добавки, вироблені в Нідерландах. Митниця не пропускає товар, оскільки, за їхніми словами, не має окремих роз’яснень, попри те, що закон прямо визначає: корми можуть бути ввезені без обмежень»,  — йдеться у повідомленні.

Читати також: Вже найближчим часом Україна може залишитись без курятини — ЄБА

Таким чином «Біо Формула» звернулась за роз’ясненнями до Держпродспоживслужби, проте замість відповіді на запит Держпродспоживслужба запросила етикетку товару, інструкцію з використання та сертифікат якості на продукцію. Проте, у компанії зазначають, що ці вимоги є ігноруванням норм закону.

«Всеукраїнський Конгрес Фермерів підтримував новий закон, який дозволив би ввезення кормів та добавок з Євросоюзу без бюрократичної тяганини. Але стає очевидним, що певним чиновникам закон не указ або руками Держпродспоживслужби окремі гравці ринку борються з конкурентами. Адже історія «Біо Формули» — це проблема не однієї компанії, а всіх імпортерів кормів та кормових добавок», — зазначають у відомстві.

Конгрес Фермерів звертається до Голови Державної митної служби Павла Рябікіна, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та заступника міністра економрозвитку і торгівлі Тараса Висоцького і вимагає втрутитись у ситуацію, яка спричинила ігнорування українського законодавства у відомствах.

Читати за темою: Аграрій розповів, як заощадити до 20% на виробництві комбікорму

Виконано за допомогою Disqus