Ветеринарним фахівцям не вистачає практичного досвіду — Травецький

27 березня 2021 46 0
Ветеринарним фахівцям не вистачає практичного досвіду — Травецький

Сьогодні ветеринарним фахівцям в Україні не вистачає практичного досвіду. І справжніх фахівців-самородків, які бажають бути ветеринарами одиниці. Про це розповів кандидат ветеринарних наук, експерт з ефективного управління тваринництвом Михайло Травецький у матеріалі «Самородків, які прагнуть бути ветеринарами, — одиниці» на AgroRobota.com.ua.

«На жаль, сьогодні нашим ветеринарним фахівцям не вистачає саме практичного досвіду роботи з тваринами. Ми добре вивчаємо інформацію з книжок, ми знаємо анатомію, фізіологію, оперативну хірургію, але не вміємо використовувати ці знання на практиці. Ми не вміємо ставити крапельниці, робити операції…Навіть, якщо ще можемо показати свій досвід на дрібних тваринах, то на великих тваринах зробити це буде складно», — розповів фахівець.

Читати за темою: Азербайджан впроваджує нові вимоги до імпорту українського м’яса

Він зазначив, що вищі навчальні заклади закінчують дівчата та хлопці, які за документом вважаються спеціалістами, бакалаврами або магістрами, але мало хто з них зможе зробити хоча б кастрацію кабана.

«Безумовно, при ВНЗ практично відсутні виробничі бази, або ж зупинилися на рівні 60-х років», — додав Михайло Травецький.

За його словами, після отримання диплому фахівець ветеринарної медицини стикається з реаліями виробництва, а саме: більшість знань, які були засвоєні протягом навчання у ВНЗ —  майже не потрібні. Адже на практиці випускник стає вузькоспеціалізованим.

«Наприклад, закінчивши ветеринарний факультет, фахівець приходить на птахофабрику, або розпочинає працювати з великою худобою, тобто, в якомусь конкретному напрямку. І, на жаль, всі знання, які він здобув і вивчив про кіз, овець, свиней чи курей — стають непотрібними. Як виявляється, в конкретному сегменті він нічого не знає, а має лише знання з книжок анатомії, фізіології і на цьому все закінчується. І виходить так, що ніби-то ми знаємо все, але коли зіштовхуємося з практикою, то повинні з нуля вчитися, адже це потрібно для того, щоб розуміти, як працювати з тваринами. Без наставника — це буде просто «граблі на граблях», — додав Михайло Травецький.

Виконано за допомогою Disqus