Українські селекціонери вивели новий сорт сої з урожайністю до 5 т/га

29 березня 2021 207 0
Українські селекціонери вивели новий сорт сої з урожайністю до 5 т/га
Kurkul.com

Селекціонери Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України під Херсоном цілком традиційними методами вивела новий високопродуктивний сорт сої «Ідеал», урожайність якого сягає 5 т/га. Про це повідомляє Голос України.

Зазначається, що його отримали звичним шляхом гібридизації рослин двох інших сортів — «Діана» та «Фаетон». На це пішло майже 10 р. Ультрашвидкостиглий і також досить стійкий до шкідників «Ідеал» має врожайність 5 т/га, тоді як імпортні навіть на зрошенні дають 2,5-4 т/га.

«Новий сорт нашої селекції вже відправили на сортовипробування у різних кліматичних зонах. Якщо вони також виявляться успішними, за два-три роки «Ідеал» можна запускати у масове сільськогосподарське виробництво», — розповіла Віра Боровик, старший науковий співробітник Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук.

Також повідомляється, що під час роботи над «Ідеалом» селекціонери паралельно відпрацювали технологію істотного підвищення врожайності сої, незалежно від її сорту. Вони взялися розв'язувати проблему так званого абортування плодів цієї культури, коли під час тривалої спеки боби випадають зі стручків ще до остаточного дозрівання. Це явище є наслідком «випаровування» фітогормонів під дією високої температури повітря, й нерідко спричиняє колосальні втрати врожаю, які доходять до 27%.

Читати також: Стало відомо, коли до України прибуде судно із бразильською соєю

Віра Боровик відзначила, що вчені використали «хитрий» фунгіцид також вітчизняного виробництва. Після обробки ним на листі та пагонах культурних рослин утворюється мікроскопічна плівка, яка перешкоджає зниженню рівня фітогормонів. І у такий спосіб скорочує втрати на 12-22%, визначили після використання перспективної технології на дослідній плантації інституту.

«Ці випробування також вступають у завершальну фазу. Поза сумнівом, аграрії їх належно оцінять: адже соя є «валютною» культурою. Тож суттєве зменшення втрат урожаю дає змогу отримати дуже вагомі додаткові прибутки — задля них вкладатися у новий препарат не шкода», — підсумувала вона.

Читати за темою: У 2020 році Україна встановила історичний антирекорд з імпорту насіння зернових та олійних

Виконано за допомогою Disqus