Захист томатів і капусти відкритого та закритого ґрунту

Боротьба зі шкідниками — захист томатів і капусти відкритого та закритого ґрунту

8 квітня 2021 2777 0

Особливу увагу при вирощуванні овочів, зокрема томатів та капусти, необхідно приділяти захисту від шкідників, адже втрати від діяльності шкодочинних комах можуть становити від 30 до 100% від загальної кількості насаджень. 

Kurkul.com вирішив дізнатись, які шкідники томатів та капусти є найпоширенішими в Україні та як позбутись від «небажаних гостей» за допомогою агротехнічних та хімічних методів. Про те, як інсектицидний захист впливає на приріст урожайності томатів та капусти, чому варто проводити замочування розсади перед висаджуванням, а також про особливості внесення препаратів у відкритому та закритому ґрунті розповів менеджер з розвитку овочевих культур компанії «ФМС Україна» Тарас Рубанка.

Основні шкідники томатів та капусти

Шкідників овочевих посівів можна умовно поділити на дві категорії: ґрунтові та листкові. Грунтові пошкоджують насіння і всі підземні частини рослини, а листкові, відповідно, пошкоджують листову поверхню рослини, а також харчуються соком плодів. Серед ґрунтових шкідників найбільшу шкоду овочевим посівам завдають такі шкідники, як капустянка, дротяники, хрущі, паросткові мухи і галова нематода. Найпоширенішими листовими шкідниками овочевих культур є білокрилки, листкові мінери, листогризучі жуки, довгоносики, цикади, трипси та попелиці

Попелиці

Будь-який різновид попелиці належить до багатоїдних шкідників. Ці комахи вражають велику кількість овочевих та фруктових культур. 

Насадженням томатів та капусти можуть шкодити різні види попелиці — картопляна, баштанна, оранжерейна, бурякова, зелена та інші. Виявити присутність шкідника на рослинах можна, зважаючи на зміни забарвлення жилок листів, їх згортання, хлороз і некроз листя, а також викривлення стебел.

В першу чергу попелиця завдає шкоди молодим рослинам, розташовуючись цілими колоніями на нижній стороні листових пластинок, а потім переходячи на стебла і плоди.

Читати за темою: Вирощування овочів і розсади на Кременчуцькій овочевій фабриці

Попелиці

Попелиця живиться соком рослин, виділяючи липку субстанцію, на якій можуть оселитися збудники грибкових захворювань. Крім того, попелиці здатні переносити вірусні захворювання з культури на культуру.

Листя, пошкоджене попелицею, виснажується, починає всихати і відмирає. Капуста, уражена на початку вегетаційного періоду, не утворює качанів. При пізніх термінах ураження головки деформуються, а іноді загнивають.

Білокрилки

Метелики білянки (білокрилки) відкладають яйця на нижньому боці листків рослин. Цей шкідник у відкритому ґрунті уповільнює зростання культур, а при сильному ураженні насаджень капусти не відбувається утворення качанів. 

Дивитись також: Що ви знаєте про захист рослин від хвороб і шкідників?

Білокрилка

Крім того, так само, як і попелиці, білокрилка виділяє солодку рідину і сприяє появі на рослинах грибкових захворювань.

Цикадки

Шкідник овочевих культур, який переносить столбур пасльонових культур і віруси томату. Цикадки насамперед пошкоджують слабкі рослини, які постраждали від заморозків або інших шкідників. Вони висмоктують сік, викликаючи характерну плямистість листків рослин, знижуючи імунітет та уповільнюючи ріст рослин. 

Читати ще: Виноград у теплиці: фізіологічні порушення та їх лікування

Цикада

Листя та пагони деформуються, стають ламкими і поступово відмирають. Листя капусти втрачає тургор і частково опадає.Також в місцях проколу розвиваються інші грибкові та бактеріальні хвороби. 

Для попередження появи цикадок необхідно проводити профілактичні заходи: знищувати бур'яни і рослинні залишки, а також застосовувати осінню оранку.

Хрестоцвіті блішки

Найпоширеніший шкідник всіх видів хрестоцвітих культур, який здатний за 3-4 дні перетворити листя рослини в решето і призвести до його загибелі. Це жук розміром всього 2-3 мм, залежно від виду буває чорного або темно-синього кольору з жовтими поздовжніми смугами або без них. 

Читати також: Наскільки вигідні нішеві напрямки в агро — дайджест

Хрестоцвіті блішки

Ці шкідники дуже небезпечні для розсади капусти в перші два тижні, адже вони пошкоджують точки росту розсади, що призводить до її загибелі. Також жуки з'їдають листя капусти. Тому, якщо вчасно не провести обробку насаджень, можна втратити значну частину врожаю.

Совки

Метелики-совки (помідорна, капустяна, озима, підгризаюча, бавовняна та ін.) шкодять овочам на стадії гусениці, прогризаючи листові пластинки рослин, пошкоджуючи стебла і плоди. Гусениці мають зеленувато-коричневе забарвлення з темними вузькими поздовжніми смужками, їх довжина складає близько 4 см.

Читати за темою: Рекордна врожайність в умовах посухи на Одещині — «Дачні» секрети українських науковців

Совка

Врятувати уражені рослини практично неможливо, тому боротися зі шкідниками доцільно до того, як метелик відкладе яйця.

Капустяна міль

Це небезпечний шкідник для всіх видів капусти, а також редиски, редьки, ріпаку та гірчиці. Дорослий метелик має сіре забарвлення та розмах крил до 15 мм. 

Читати ще: Перспективні сорти картоплі в Україні — описи новинок 2020 року

Капустяна міль

Харчуються метелики соком рослин із роду хрестоцвітих. Але найнебезпечнішими для овочевих насаджень є їх личинки. Вони прокладають ходи в листі, скелетуючи їх, що призводить до загибелі молодих рослин або значного погіршення якості врожаю.

Агротехнічні методи боротьби зі шкідниками

Всі агротехнічні методи можна охарактеризувати, як різні прийоми, котрі створюють оптимальні умови для розвитку культурних рослин і пригнічення бур'янів та паразитів. До них відносяться зяблеве перекопування, приморожування ґрунту та дотримання сівозміни.

Зяблева оранка. Більшість шкідників зимують в ґрунті або у вигляді лялечок (весняна і літня капустяні мухи, капустяна совка тощо), або у вигляді гусениць (озима совка), або ж у вигляді дорослих особин (хрестоцвіті блішки).

Левова частка комах, що зимують у ґрунті, виживають тільки при помірних мінусових температурах, а при дуже низьких температурах вони гинуть. В першу чергу це стосується гусениць і дорослих комах.

Проведення осінньої оранки без розбивання грудок і без розрівнювання поверхні є важливим агротехнічним прийомом, адже шкідники піднімаються на поверхню ґрунту і з настанням морозів гинуть. Крім того, також застосовують проморожування ґрунту, яке полягає у змітанні снігу з переораних ділянок для більш глибокого промерзання верхніх шарів ґрунту.

Читати за темою: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Дотримання правил сівозміни дозволяє зменшити ураження овочевих культур шкідниками. Важливість чергування овочевих культур обумовлена ​​тим, що за відсутності правильного попередника в ґрунті відбувається накопичення шкідників і збудників хвороб, специфічних для даної культури. 

Оскільки овочеві культури, котрі належать до однієї ботанічної родини зазвичай пошкоджуються одними і тими ж шкідниками та хворобами, важливо не просто чергувати культури, але і висаджувати овочі з різних ботанічних родин. 

Проте вплив на біоценоз того чи іншого агротехнічного прийому залежить від низки факторів, наприклад, від місцевих кліматичних умов, і розраховувати на гарний врожай, обмежуючись тільки ними, — не доцільно.

Схема інсектицидного захисту від FMC

Нині отримати чисту продукцію без застосування засобів хімічного захисту практично неможливо. Інсектициди — дієві препарати, котрі використовуються для захисту овочевих насаджень як від дорослих комах, так і від гусені та личинок. Їх випускають у вигляді гранул, порошків, спреїв, а також в рідкій формі. Отож, можна виділити такі методи внесення інсектицидів: обприскування за допомогою пульверизатора, використання разом із крапельним поливом та безпосереднє внесення у ґрунт.

Перевагами інсектицидів є їх швидка дія й ефективність, економічна доцільність використання, а також можливість механізувати процес вирощування овочів.

Однак, як у ґрунтових, так і у листових фітофагів поступово з'являється резистентність (стійкість) до тієї чи іншої групи препаратів, і це призводить до того, що сільгоспвиробникам доводиться збільшувати дозування препаратів, кратність обробок та зменшувати терміни між ними.

Тому експерти рекомендують використовувати сумішеві препарати, а також чергувати обробки препаратами різних хімічних груп.

Тарас Рубанка зазначив, що препарати Ексірель® і Верімарк® стануть найкращими помічниками при проведенні інсектицидного захисту овочів.

Читати також: Віктор Боровик: Система AgroOnline у дії — модернізуємо господарство на прикладі Grano Group

«Ексірель® і Верімарк® призначені для боротьби з широким спектром фітофагів. Крім того, за умови дотримання рекомендацій застосування цих інсектицидів, резистентність (стійкість) шкідників до них виявлена не була», — розповів фахівець компанії.

Верімарк® можна використовувати для інсектицидного захисту капусти, цибулі, томатів (закритий і відкритий ґрунт), перцю (закритий ґрунт), огірків та рекомендується для застосування через систему крапельного зрошення. Ексірель® використовується для обробки насаджень капусти, томатів та цибулі, рекомендований для листових обробок. При потраплянні на листки препарат швидко всмоктується і перерозподіляється по всій рослині, що підвищує ефективність інсектицидної обробки.

Особливість внесення інсектициду Верімарк® при поливі полягає в тому, що препарат одразу поглинається корінням рослин і переноситься в надземну частину рослини, досягаючи захисної концентрації протягом 1-7 днів, залежно від віку культури. Таким чином, Верімарк® забезпечує захист культури протягом 21-28 днів після застосування.

Діюча речовина інсектицидів циантранілілпрол дозволяє контролювати широкий спектр як сисних, так і листогризучих шкідників. Зокрема гусені, трипси, листові мінери, багато видів попелиць і білокрилок та представників двокрилих — мухи, цикади.

«Відмінною рисою цих препаратів є здатність швидко проникати всередину рослини і пересуватися від листків до кореневої системи, що дозволяє знищувати більшу кількість шкідників у порівнянні з іншими інсектицидами», — акцентував Тарас Рубанка. 

За словами експертів, відсутність фітотоксичності цих препаратів дозволяє рекомендувати їх до застосування як у найбільш ранні фази розвитку культури, так і в початкові фази розселення шкідників. Це пояснюється тим, що молоді паростки найбільш чутливі до пошкоджень шкідників, які одночасно є переносниками захворювань, особливо вірусних. Обробка культур на початку заселення шкідниками запобігає подальшому розвитку їх популяції.

«При зменшенні біотичного стресу на початковій фазі розвитку культур збільшується їх врожайність приблизно на 10-12%, набагато покращується якість плодів. Нерідко терміни початку збирання скорочуються на 5-15 днів залежно від застосованої технології вирощування», — додав спеціаліст. 

Особливості застосування у відкритому та закритому ґрунті

Інсектициди Ексірель® і Верімарк® можна застосовувати як у відкритому, так і у закритому ґрунті навіть за підвищених температур (до 30 ⁰C) без втрати ефективності.

Верімарк® у закритому ґрунті краще застосовувати при появі перших ознак заселення шкідниками. А для максимальної ефективності рекомендується повторити внесення через 14-21 днів. 

У відкритому ґрунті можна проводити два внесення. Першу — при появі перших ознак заселення шкідниками і через два-три тижні провести повторну обробку. Верімарк® рекомендується застосовувати в другу половину етапу поливу. Причому стрічка системи крапельного зрошення має бути на відстані не більше 10 см від рослини.

Читати ще: ТОП-5 порад із вирощування капусти

«Відмінністю цієї групи препаратів від інших діючих речовин є те, що вона характеризується безпечністю для культур та для корисних ентомофагів, що є дуже важливим моментом для тепличних господарств, які використовують інтегрований метод захисту рослин при використанні ентомофагів у теплицях», — зазначив Тарас Рубанка. 

Для досягнення максимального результату також необхідно проводити двократну обробку насаджень з інтервалом 14-21 днів препаратом Ексірель®, у найраніший період заселення шкідниками. Для покращення ефективності, особливо проти сисиних шкідників, у робочий розчин з використанням Ексірель®, необхідно додавати ад'ювант Кодасайд у нормі 2,0-2,5 л/га.

«Інсектициди є стабільними при pH робочого розчину 5-6 (менше, ніж 7). Тому за необхідності до робочого розчину додають кислотні буфери», — уточнив експерт. 

Особливості обробки розсади

Верімарк® застосовують для замочування розсади овочів у касетах чи розсадних ящиках, перед висаджуванням у поле чи теплиці, але не пізніше ніж за три доби до висаджування. Для замочування (промивання) розсади капусти та томатів робочим розчином важливо виконати наступні дії: розчинити Верімарк® у 2-3 л води та замочити розсаду в касетах з нормою витрати інсектициду 15 мл (для капусти) або 20 мл (для томатів) на 1000 рослин. Після цього не рекомендовано проводити полив розсади до ранку наступної доби для повного поглинання рослиною діючої речовини.

Читати також: Як збільшити ефективність ЗЗР — вплив ад'ювантів

Важливим аспектом при плануванні замочування розсади є саме кількість інсектициду чи робочого розчину на 1000 рослин.

Замочування (промивання) розсади овочевих культур у відповідній фазі розвитку культури (2-5 листків) захищає рослини від широкого спектру шкідників завдяки високій системній дії продукту. 

«Верімарк® має зручну формуляцію. Його потрібно застосувати в 1/3 або в 1/2 етап циклу поливу», — додав Тарас Рубанка. 

Крім того, використання препарату зумовлює краще укорінення молодих рослин, оскільки, захищаючи культуру від поширення вірусних хвороб, рослини позбавляються від стресових умов.

Отже, використовуючи інсектицидну обробку овочевих культур, зокрема капусти та томатів, можна отримати значне збільшення врожайності та якості плодів. Проте необхідно дотримуватись рекомендацій щодо внесення препаратів та застосовувати правильну норму внесення.  

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою