Зниження ставки ПДВ на молоко погіршило фінансові результати молокопереробників, — експерт

23 квітня 2021 45 0
Зниження ставки ПДВ на молоко погіршило фінансові результати молокопереробників, — експерт
pixabay.com

Представники молокопереробної галузі негативно оцінюють рішення щодо однократного зниження ставки ПДВ на молочну сировину, запроваджене з 1 березня 2021 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільгосппродукції» № 1115 від 17 грудня 2020 року. Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Леонід Тулуш.

За словами науковця, в опитуванні взяли участь 14 компаній та/або груп компаній – практично всі ключові оператори ринку молокопереробки України. На запитання «Як змінилась закупівельна ціна на молочну сировину після зниження ставки ПДВ» понад 70 % підприємств-респондентів відповіли, що ціна, зафіксована без ПДВ, залишилась незмінною.

«Натомість близько 30% респондентів зазначили, що ціна без врахування ПДВ зросла – при тому, що ціна з врахуванням ПДВ також знизилась. Це свідчить про те, що врівноваження ціни відбулося шляхом обопільних поступок. При цьому, вартість молочної сировини для цієї частини молокопереробних підприємств зросла, що відповідно позначилось на рентабельності їх діяльності», — пояснив Леонід Тулуш.

Читати за темою: На українському ринку сирого молока залишається напружена ситуація

На думку представників молокопереробної галузі, для них основні проблеми, викликані зниженням ставки ПДВ на молочну сировину, очікуються попереду. Адже сільгосппідприємства розглядатимуть зниження ціни з ПДВ після зниження ставки ПДВ як сезонну знижку і будуть займати відповідну позицію при укладанні протоколів погодження ціни в майбутньому.

Переробники молока однозначно відмічають негативний вплив даної податкової новації на свій фінансовий стан. Дві третини з них вважають, що негативний вплив вже відбувся; 1/3 зазначила, що «фінансовий стан підприємства не погіршився у перший місяць лише внаслідок вжитих заходів – проте не відомо, як ситуація розвиватиметься у майбутньому».

Нагадаємо, що Лівія відкрила ринок для українського молока.

Виконано за допомогою Disqus