Бізнес на картоплі в Україні не працює — Дробязко

13 травня 2021 140 0
Бізнес на картоплі в Україні не працює — Дробязко
Depositphotos

Коли картоплі зібрано багато і ціна на неї в Україні низька, то вітчизняні аграрії не можуть експортувати урожай, через бюрократичну тяганину. Про це розповів власник «Аграрної технологічної компанії» (АТК) Юрій Дробязко в інтерв'ю на Latifundist.com.

Коли ж навпаки картоплі мало і вона може коштувати дорого на внутрішньому ринку, то кордони для імпорту, за його словами, відкриваються. 

«А коли у нас картоплі мало, і вона може мати нормальну ціну, у нас відкриваються кордони, і до нас заїжджає (картопля — ред.) з Росії, з Білорусії, звідки завгодно», — розповів Юрій Дробязко. 

Тому, на його переконання, вирощування картоплі в Україні в таких умовах не має перспектив. 

«Коли картопля дешева, я просто доплачую за цей бізнес, а коли дорога — вона теж стає дешевою, і я знову доплачую за цей бізнес. В чому сенс?», — сказав аграрій.

Читати за темою: На Львівщині запустять завод з переробки технічної картоплі

За словами Юрія Дробязка, його холдинг частково закінчив займатись картоплею.

«Я закінчив займатися картоплею більшою мірою. Тобто у мене були два підприємства, які займалися картоплею. У мене було 500 га картоплі в «Агротех Гарантії» та близько 800 га картоплі в АТК. У АТК ми закрили цю програму. Агротех Гарантія залишилася з картоплею. Тому що там є для цього певні умови. Але чому ми закінчили займатися картоплею в АТК? Просто з 2011 року картопляний бізнес був збитковий», — зазначив аграрій.

За словами Юрія Дробязко, картопляний бізнес в компанії «Агротех Гарантія» працює в наступному вигляді.

«У Полтавській області трохи інше — там є зрошення. І ми вирощуємо там один сорт картоплі. Ультраранню картоплю, яку ми продаємо, а жителі Півдня викуповують її у нас, як насіння. Дрібну картоплю дорого. Ось в такому вигляді цей бізнес працює. А в нормальному вигляді він погано працює», — додав Юрій Дробязко.

Виконано за допомогою Disqus