У Держпродспоживслужбі надали рекомендації щодо захисту посівів від шкідників

13 травня 2021 58 0
Ріпаковий квіткоїд
ДержпродспоживслужбаРіпаковий квіткоїд

З потеплінням на українських полях розпочалась масова міграція шкідників, зокрема різних видів клопів, попелиць, блішок, п’явиць, мух та ін. Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській обл.

«Розпочалася міграція із лісосмуг на посіви озимої пшениці клопа шкідливої черепашки. Посіви зернових колосових культур також заселятимуть маврський, австрійський, гостроголовий та інші види клопів. Пошкодження рослин зазначеними шкідниками у фазі культури кущення спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку — загибель центрального стебла, що призводить до зниження продуктивної густоти посіву й до кількісних втрат врожаю зерна», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Названо інсектициди для захисту посівів озимого ріпаку та садів під час цвітіння

За перевищення фітофагами порогу шкодочинності на озимих зернових культурах у фазу розвитку вихід в трубку — 2 особини імаго на 1 м², на ярих зернових культурах (фаза кущіння) — 3-4 особини на 1 м² рекомендується проводити обробітки одним із інсектицидів, де діюча речовина: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма-цигалотрин, імідаклоприд, імідаклоприд + лямбда-цигалотрин, дельтаметрин, хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд + дельтаметрин, клотіанідин + лямбда-цигалотрин та іншими інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій.

Зазначені препарати захистять посіви зернових колосових культур також від злакових попелиць, злакових блішок, злакових п`явиць, злакових мух, цикадок.

Читати за темою: Названо ефективні методи боротьби із томатною міллю

«На площах озимого ріпаку відзначено початок заселення ріпаковим квіткоїдом. Продовжується заселення прихованохоботниками, хрестоцвітими блішками, біланами, оленкою волохатою. Надалі рослини заселятимуть: ріпаковий насіннєвий прихованохоботник, капустяний стручковий комарик, капустяна попелиця», — зазначили у Держпродспожислужбі.

Рекомендовані препарати на основі таких діючих речовин: диметоат + гамма-цигалотрин, ацетаміприд + лямбда-цигалотрин, тіаклоприд, імідаклоприд, імідаклоприд + бетацифлутрин, ацетаміприд, хлорпірифос + циперметрин, хлорпірифос + біфентрин, тіаклоприд + дельтаметрин та іншими дозволеними до використання в Україні.

Виконано за допомогою Disqus