Озвучено основні напрямки програми Зеленського із розвитку АПК

20 травня 2021 182 0
Озвучено основні напрямки програми Зеленського із розвитку АПК
Kurkul.com

Основними напрямками президентської програми Володимира Зеленського з розвитку АПК є зрошення, земельна реформа та продовольча безпека. Про це повідомила головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова у матеріалі «Без трьох п’ять – другий рік президентства Володимира Зеленського: земельна реформа, зрошення, податки, децентралізація».

Зокрема, за її словами, аграрна частина програми складається з трьох ключових програм:

  • земельна реформа і вільний ринок землі;
  • зрошення по Україні;
  • продовольча безпека України. 

Читайте також: Рада ухвалила законопроєкт щодо продажу землі через електронні аукціони

Щодо земельної реформи, то частина вже зроблена: ухвалено закони про вільний ринок землі, земельну децентралізацію та електронні земельні аукціони. Реформа Держгеокадастру теж стартувала. Передача державних земель громадам на фініші.

Щодо зрошення по Україні, то наразі Мінагрополітики готується запустити Державне агентство меліорації, яке займатиметься зрошенням в Україні. На його баланс передадуть всі водні об’єкти та мережі від Держводагентства. Є перший пілотний проєкт з ЄБРР в Одеській області (на Півдні України), який масштабуватимуть на всю країну.

«Скорочення вдвічі імпорту харчової продукції, зростання на третину об’єктів переробки продукції, та щоб кожен українець мав доступ до якісних та безпечних харчів. Цікаво, що в аграрній програмі вказано, що Україна має стати світовим екологічним супермаркетом агропродукції», — зазначила Наталя Білоусова.

Виконано за допомогою Disqus