Новостворене Державне агентство з меліорації передано під управління Мінагрополітики

1 червня 2021 26 0
Новостворене Державне агентство з меліорації передано під управління Мінагрополітики
Kurkul.com

В Україні офіційно створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства. Відповідне рішення №539 опубліковано на сайті Кабінету Міністрів. Про це повідомив Роман Лещенко, Міністр аграрної політики та продовольства України, передає АПК Інформ.

«Історичні етапи трансформації аграрної галузі в Україні тривають. Я щасливий повідомити, що на 30-му році незалежності меліоративні системи в країні відроджується — рішенням уряду створено Державне агентство з меліорації. Лідерство у формуванні політики з питань зрошення та дренажу бере на себе Міністерство аграрної політики та продовольства. Я вбачаю у відновленні зрошення та дренажу ключовий інструмент розвитку аграрного сектору економіки та нарощування експортного потенціалу України, мінімізації впливу клімату на процеси соціально-економічного розвитку регіонів», — зазначив він.

Роман Лещенко назвав основні завдання щодо відновлення галузі відповідно до Стратегії зрошення та дренажу до 2030 р.:

  • збереження та відтворення родючості ґрунтів;
  • відновлення та збільшення площ зрошуваних земель та дренажних систем;
  • стимулювання механізму державно-приватного партнерства;
  • створення передумов для підвищення конкурентоспроможності національного сільськогосподарського виробництва на світовому ринку;
  • поліпшення якості надання послуг і прозорості формування тарифів, модернізація та відновлення  меліоративних систем (міжгосподарських та внутрішньогосподарських мереж).

Читати також: Мінагрополітики та ЄБРР запускають на Півдні пілотний проект з меліорації

За його словами, завдання Міністерства — відродити та інтегрувати повноцінну меліорацію в аграрну політику країни. Зокрема синхронізувати реалізації іригаційної реформи з презентацією відповідної дорожньої карти, та всього пакету відповідних законодавчих актів, зокрема законопроєкт про об’єднання водокористувачів вже готовий до першого читання

«Ми будемо відбудовувати і розширювати меліоративні системи із залученням приватного і державного капіталу. Це проєкти, де кошти вкладаються не просто в інфраструктуру. Вони матимуть швидкий і відчутний ефект, оскільки одразу формують додану вартість, збільшують врожай, кількість робочих місць і повертають деградовані землі в сільськогосподарське користування», — підсумував Роман Лещенко.

Читати за темою: Стало відомо, чим займатиметься новостворене Державне агентство з питань меліорації

Виконано за допомогою Disqus