Врожайність ріпаку в Україні на чверть нижча, ніж в Німеччині — думка

18 червня 2021 280 0
Врожайність ріпаку в Україні на чверть нижча, ніж в Німеччині — думка

Наразі врожайність ріпаку в Україні на чверть нижча, ніж в Німеччині. Про це розповів Міхаель Рязановский, директор компанії «NPZ Україна», яку в країні більше знають як Lembke у матеріалі «Як німці привезли ріпак в Україну» на Latifundist.com.

«До 2007 р. середня врожайність ріпаку в Україні була на рівні 1,3 т/га. В окремі роки показник опускався нижче 1 т/га. Зараз середня врожайність — 2,5 т / га. В Німеччині цей показник на чверть вищий. Важливо сказати, що з 2002 р. NPZ почала виводити на ринки гібриди ріпаку. Вони вимагають високої технологічності у вирощуванні. Тому аграріям знадобився час, щоб удосконалювати технологію і звикнути до культури», — розповів аграрій.

Він додав, що у 2005 р. в Німеччині 50% ринку насіння ріпаку були гібриди. В Україні, зрозуміло, цей показник був значно меншим. А сьогодні вже близько 80% сегмента займають гібриди.

«Але з 2007 р. попит на ріпак став рости, тому що підскочила ціна на нього на світовому ринку. По-моєму, якраз тоді Європа почала нарощувати виробництво біодизеля. І якщо в Україні вирощували 600 тис. т ріпаку, то у 2008-2009 рр. виробництво зросло до 3 млн т. З того часу щорічно в країні збирають 2,5-3 млн т ріпаку. Тобто сьогодні це цікава культура в сівозміні», — додав Міхаель Рязановский.

Читайте також: Названо найпопулярніші гібриди насіння озимого ріпаку в Україні в 2021 році

Виконано за допомогою Disqus