Продавати землю зараз — не найкраще рішення — думка фермера

19 липня 2021 5109 0
Продавати землю зараз — не найкраще рішення — думка фермера

Виважений підхід та розум стримає людей від необдуманого продажу землі. Таку думку висловив керівник ФГ «Байбарак» Микола Байбарак у матеріалі «Навіщо чекати: земля для агрохолдингів до 2024» на Kurkul.com.

«Ми сподіваємося на здоровий глузд та розум людей, які з нами працюють. Адже зараз продавати землю — не найкраще рішення. Сьогодні продають зазвичай лише ті, хто дуже потребує грошей з різних обставин — наприклад, по хворобі, можливо, залишають назавжди країну тощо», — впевнений Микола Байбарак.

Щодо холдингів та великих компаній, які візьмуть на озброєння такі схеми, аграрій вважає, що деякі області справді «ляжуть» під них, та нагадує, що при створенні агропарків багато землі вже фактично скупили.

«Моя позиція — щоб села не занепадали, потрібно пайовикам працювати з місцевими фермерами, а не холдингами. Тож якщо у пайовиків таки є бажання продати землю — не бачу причин, чому фермерське господарство, якщо воно зареєстроване, як юридична особа, не повинно скористатися такою ж схемою купівлі. Фермери на місцях вкладаються в інфраструктуру, дають роботу місцевим. Так, вся молодь, яка залишилася в нашому селі — працює у нас. А з холдингами все просто — он в сусідньому селі є такий. Приїхало кілька тракторів John Deere, посіяли і поїхали, ні дороги не зроблять, нічого», — зазначив Микола Байбарак.

Читайте також: Земля для фермера: довідники, закони і поради юристів та експертів

Він додав, що головна зброя фермера сьогодні — це комунікація з пайовиками. Навіть якщо ФГ «Байбарак» пропонують купити землю, у господарстві намагаються переконати, що з цим не варто поспішати.

«У нас були такі, що хотіли нам продати, гроші були потрібні. Ми за три роки вперед з ними розрахувалися просто, так потім приходили дякували, що ми в них тоді не купили ту ділянку. Рік тому по врожайності в нас також була серйозна просадка. Про ситуацію в полі все село знало — в період цвітіння температура на ґрунті була +65°C, все згоріло. В цей момент прийшли до нас кілька пайовиків, як ми думали — скандалити і вимагати гроші, всупереч обставинам. Так вони навпаки з розумінням поставилися і сказали, що цього року орендну плату з нас не візьмуть. Уявіть моє здивування. З такими людьми працювати «в кайф», — поділився досвідом аграрій.

Виконано за допомогою Disqus