Проведення аналізу ґрунту дозволить фермеру економити до 30% добрив

28 липня 2021 1706 0
Проведення аналізу ґрунту дозволить фермеру економити до 30% добрив
Kurkul.com

Проведення аналізу ґрунту дозволить фермеру економити до 30% добрив, підвищити врожайність культур, оптимізувати систему живлення та підвищити загальну рентабельність вирощування культур. Про це розповіла засновниця лабораторії «Агротест» Катерина Губіна у матеріалі «Аналіз ґрунту: оптимальний розмір інвестицій заради підвищення врожайності та економії добрив» на Kurkul.com.

Для того, щоб правильно розробити систему живлення та отримати рекомендації, фермер має зробити комплексний аналіз ґрунту. Не можна робити вибірковий аналіз, не знаючи всієї картини. Комплексний аналіз містить приблизно 25 показників, окрім макро- та мікроелементів. А провести вірогідний розрахунок, знаючи якихось 3 параметри, неможливо.

«Якщо ви хочете створити систему живлення або зрозуміти чому на цій ділянці кукурудза по коліно, а на іншій по 2 метри — це задача лабораторії і комплексного аналізу ґрунту», — пояснила Катерина Губіна.

Вартість комплексного аналізу для традиційної технології становить близько 600 грн/10 га. Але ціна може коливатись від культури, яка вирощується, та від кількості вибірок.

Читайте також: Лабораторія Агротест щорічно перевіряє якість і достовірність своїх досліджень

За словами фахівчині, проведення аналізу ґрунту дозволить фермеру економити до 30% добрив, підвищити врожайність культур, оптимізувати систему живлення та підвищити загальну рентабельність вирощування культур.

«За допомогою аналізу ґрунту можна попередити його виснаження, досягти оптимальної врожайності культур, а також мінімізувати витрати на добрива, вартість яких збільшується кожного року. Отже, окупність таких інвестицій гарантована», — зазначила Катерина Губіна.

Щодо періодичності проведення аналізу ґрунту, то для господарств, вистачить одного разу на рік. Головними параметрами ґрунту при цьому є кислотність, ємність катіонного обміну, гранулометричний склад, вміст мікро- та макроелементів, зокрема кальцію, магнію, азоту, калію та фосфору, й органічна речовина.

Виконано за допомогою Disqus