У Франції заявили про найбільшу агрономічну кризу століття через неврожай винограду

30 вересня 2021 108 0
У Франції заявили про найбільшу агрономічну кризу століття через неврожай винограду

Цьогоріч у Франції очікують найменший від початку століття збір винограду, а це, відповідно, вплине на виробництво вина. Повідомляє 5 канал.

«Найбільша агрономічна катастрофа століття — так французькі винороби називають втрати врожаю. Цьогоріч його почали збирати значно пізніше, ніж зазвичай. Ягід обмаль. Усе через весняні приморозки», — йдеться у повідомленні.

Низькі температури до мінус п'яти у квітні вразили тендітні лози, які тільки-но почали розпускатися. Тож тепер вони не плодоносять.

Нагадаємо, щоби хоч якось урятувати майбутні грона, власники угідь облаштовували вогнища. Між кущами розставляли бочки з парафіном і підпалювали віск, аби проганяти холод.

«Ділянки, які ми захистили під час весняних морозів, у хорошому стані, тож є надія, що буде врожай та якісне вино. Але інші угіддя вщерть вимерзли — ми втратили майже 90%. Там, де ситуація трохи краща — знищено всього 40-60% насаджень. Поки що важко оцінити збитки, бо ми лише починаємо збирати виноград», — розповів власник виноградника Лорен Пінсон.

Також втрати можливі через грибок, на який захворіли рослини.

«Ми можемо втратити 10-20% урожаю. Це можна компенсувати за два роки, якщо трішки підвищимо ціни на вино. Але якщо збитки більші, а ми очікуємо на втрату двох третіх урожаю, то ціни доведеться кардинально піднімати. Та чи погодяться на це покупці? Цього ми передбачити не можемо», — додав Лорен Пінсон.

Читати також: В Україні ягідники отримали рекордні прибутки від вирощування малини

Виконано за допомогою Disqus