В Україні майже на рік обмежили реєстрацію нових зразків с/г техніки

19 жовтня 2021 1035 0
В Україні майже на рік обмежили реєстрацію нових зразків с/г техніки

В Україні майже на рік обмежили реєстрацію, а також купівлю/продаж нових зразків сільськогосподарської техніки, що не отримала сертифікати затвердження. Наказом Мінекономіки від 08.07.2021 №210 було скасовано документи, які уповноважують певні органи видавати дані сертифікати. Повідомляє SuperAgronom.com.

Так, згідно з нововведенням втрачають чинність накази Мінекономрозвитку №890 від 02.08.2013 та №213 від 09.02.2016, які уповноважували ДП «УкрЦВТ» та ДП «НТЦ «АгроСЕПРО» НААН» оцінювати відповідність сільськогосподарської техніки вимогам технічних регламентів. При цьому нових органів з оцінки відповідності призначити не вдалось (немає навіть розуміння, яке міністерство має право надавати такі повноваження).

Унаслідок таких політичних перипетій права проводити оцінку та видавати сертифікати немає ні в кого. Фактично, наразі немає змоги ввести в обіг трактори. Як результат — ні виробникам, ні дилерам не дозволяється продавати нову техніку, яка мала б вводитись в обіг під новий сезон.

Щоб розв'язувати це питання, експерти рекомендують внести зміни до Законів України «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України» та «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», згідно з якими буде визначено органи, відповідальні за оцінку відповідності сільгосптехніки.

Згідно з інформацією, наразі нардепи вже зареєстрували законопроєкти №6070 і №6070-1, які можуть врятувати ситуацію.

Також у пояснювальній записці до проєкту закону №694 вказано, що його прийняття дасть змогу розблокувати діяльність органів з оцінки відповідності та забезпечити їх повноцінне функціонування, а також відновити відомчу реєстрацію сільгосптехніки.

Читайте також: Названо ТОП 5 переваг агродронів над наземною технікою

Виконано за допомогою Disqus