Фахівець розповів, як уникнути осіннього забур'янення озимих культур

25 жовтня 2021 1123 0
Фахівець розповів, як уникнути осіннього забур'янення озимих культур
UKRAVIT

Глобальне потепління і як наслідок довший на кілька тижнів вегетаційний період сприяє активному росту бур’янів, які складають конкуренцію озимим культурам. Усунення бур’янів  восени забезпечує культурам максимальний доступ до вологи, поживних речовин, сонця, тепла і сприятиме формуванню потужної кореневої системи. Розповіли фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

За підрахунком науковців посівам озимої пшениці шкодять понад 150 видів бур’янів, але 90-95% від загального видового складу проростає вже з осені. Це особливо шкідливо на ранніх етапах росту і розвитку колосових культур, оскільки тоді відбувається формування найважливіших елементів продуктивності. 

«Кожен день спільної вегетації в умовах жорсткої конкуренції з бур’янами впливає на майбутню врожайності, оскільки у забур’янених посівах вузол кущення зернових закладається ближче до поверхні ґрунту. За таких умов зменшується коефіцієнт кущення, формується слабка коренева система та підвищується ризик вимерзання», —  розповів керівник агрономічного департаменту UKRAVIT SCIENCE PARK Олександр Мигловець.

З його слів, при забур’яненості пшениці озимої лише на рівні 100 шт/м2 втрати урожаю сягатимуть 20-30%, а якщо врахувати супутні фактори, то навіть 50%. Тому застосування гербіцидів в осінній період дозволяє одночасно вирішити ряд таких завдань: 

  • створює безконкурентне середовище для молодих і чутливих до сходів озимих;
  • знищує падалицю попередників, соняшника або ріпаку, яку навесні після перезимівлі проблематично контролювати;
  • нівелює залежність від погодних умов та проводить обробку в оптимальній фазі росту сегетальної рослинності;
  • розв'язує проблему післядії та фітотоксичності чутливих культур в сівозміні внаслідок деградації діючих речовин протягом осінньо-зимового періоду;
  • розвантажує техніку в період весняних польових робіт;
  • забезпечує повноцінне використання азотних добрив культурними рослинами, а не бур’янами в ранньовесняний період.

Тому задля надійного контролю широкого спектра дводольних бур’янів, а також падалиці соняшника і ріпаку експерт рекомендує застосовувати високоефективний гербіцид Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л).

Діючі речовини відносяться до класу триазолпіримідинів. Вони володіють доволі високою системністю, швидко переміщуються до сайту дії, де блокують ацетолактатсинтазу — ключовий фермент, необхідний для виробництва незамінних амінокислот. Як наслідок, поділ клітин, ріст, розвиток пагонів, кореневої системи бур’янів призупиняється, і невдовзі вони гинуть.

«Важливою особливістю речовин в складі препарату є їх швидкість розпаду у ґрунті: для флорасуламу — 8,5 діб, а для флуметсуламу — до 45 діб, що забезпечує відсутність післядії для наступних культур у сівозміні», — пояснив Олександр Мигловець.

Крім цього, Вейрон є «м’яким» препаратом у порівнянні з гербіцидами групи 2,4-Д, що дозволяє застосовувати його до прапорцевого листка без фітотоксичного впливу на культури. Головною перевагою гербіциду є також його здатність контролювати широкий спектр дводольних бур’янів, стійких до сульфонілсечовин та 2,4-Д. 

Оскільки обидві діючі речовини мають низьку ліпофільність, а в осінніх прохолодних умовах бур’яни формують потовщені воскові нальоти та надмірне опушення, для досягнення максимальної ефективності рекомендується додатково використовувати органосиліконові ад’юванти (Інгрес, 0,05-0,1%).

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus