ЄС нарощує споживання української агропродукції — Павленко

7 лютого 2016 93 0
Україна переорінтувала ринок з російського на європейський
www.aif.uaУкраїна переорінтувала ринок з російського на європейський

Російська Федерація з 1 січня 2016 р. в односторонньому порядку вийшла з режиму вільної торгівлі з Україною і ввела заборону на поставки деяких українських продовольчих товарів, сказав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, у результаті такої політики Москви товарообіг аграрної продукції між Україною та РФ лише за минулий рік зменшився на майже 65% або більше $1 млрд порівняно з 2014 р., і склав майже $575 млн.

«Однак диверсифікація ринків завдяки розширенню географії експорту дозволила агросектору України безболісно перенести втрату ринку Росії», — зазначив міністр.

Він повідомив, що обсяг експорту української сільськогосподарської продукції до РФ зменшився на 68,4% (на $672 млн), до рівня $310 млн. Відтак, частка Російської Федерації у загальному експорті України скоротилася з майже 6% у 2014 р. до 2% у 2015 р.

«Зменшення експорту відбулось майже по всіх товарних позиціях. Повністю припинились експортні поставки молока згущеного, яєць птиці, зернових злаків, насіння олійних культур (переважно соя та насіння соняшнику), кондитерських виробів з цукру, готових чи консервованих продуктів з риби та ракоподібних. До мінімального рівня скоротилися поставки масла тваринного, пива, соків», — наголосив посадовець.

Водночас відбулося падіння імпорту товарів з Російської Федерації на 58% (на $366 млн) до $264 млн у порівнянні з обсягами за 12 місяців 2014 р.

«Однак завдяки зусиллям міністерства були створено всі необхідні передумови, щоб сільськогосподарська продукція з Російської Федерації заміщалася за рахунок товарів вітчизняного виробництва та товарами походженням з інших країн. І тепер одним з найбільших споживачів української агропродукції став Європейський Союз», — наголосив Олексій Павленко.

Виконано за допомогою Disqus