Стало відомо, чи зможуть аграрії купувати нові зразки с/г техніки

27 жовтня 2021 2288 0
Стало відомо, чи зможуть аграрії купувати нові зразки с/г техніки

В Україні майже на рік обмежили реєстрацію, а також купівлю/продаж нових зразків сільгосптехніки, що не отримала сертифікати затвердження. Наказом Мінекономіки від 08.07.2021 №210 було скасовано документи, які уповноважують певні органи видавати дані сертифікати. Про це розповів секретар аграрного комітету Іван Чайківський, передає АgroРolit.com.

Як зазначив Іван Чайківський, критичної шкоди аграріям це не завдасть, хоча придбання нових зразків техніки наразі неможливе.

«Держспоживслужба як реєструвала раніше, так і реєструє зараз техніку на ті моделі, які раніше отримали відповідне погодження. Проблема виникла з сертифікацією нових моделей. Однак я впевнений, що відповідний законопроєкт, який має розв'язати це питання, досить швидко ухвалять у залі Верховної Ради», — заявив Іван Чайківський.

За словами нардепа, розв'язати проблему із завезенням нових моделей с/г техніки можна, і над цим у парламенті працюють. Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти (6070 та 6070-1), які мають вирішити питання із сертифікацією нової техніки.

За словами секретаря аграрного комітету Івана Чайківського, основна відмінність цих двох проєктів полягає в тому, що №6070 — передбачає сертифікацію нової техніки безпосередньо компаніями-дистриб'юторами, які постачають нові зразки на український ринок. А от проєкт №6070-1 — акцентує увагу на тому, що визначати компанії, які мають право видавати такі сертифікати, залишає за собою Мінагрополітики, підвищуючи контроль за ситуацією на державному рівні.

Читайте також: В Україні майже на рік обмежили реєстрацію нових зразків с/г техніки

Виконано за допомогою Disqus