Стало відомо, чому пізній збір кукурудзи шкодить прибутку

5 листопада 2021 6481 0
Стало відомо, чому пізній збір кукурудзи шкодить прибутку
Kurkul.com

Збирання кукурудзи слід проводити якомога раніше, щоб зберегти потенціал врожайності. Про це йдеться у Фермерському огляді світової преси на Kurkul.com.

У міру наближення зими сушка зерна кукурудзи в полі стає мінімальною, а цілісність стебел та качанів погіршується. Штучне сушіння стає більш виправданим у порівнянні з польовим в міру погіршення погоди, цілісності стебел і качанів.

Тож, серед причини, чому пізній збір кукурудзи шкодить прибутку, названо 4:

  • Витрати на сушіння.

Фермерам необхідно оцінити, чи збитки, або втрати врожаю, пов’язані з польовим сушінням, менші, ніж витрати на сушіння. Точка беззбитковості між загальною вартістю сушіння та вартістю втраченого врожаю внаслідок польового сушіння залежить від кількох факторів: здоров’я качана та стебла, зрілості культури, прогнозу погоди та вартості сушіння. У багатьох випадках фермери можуть дозволити собі вищі витрати на сушіння зі зростанням цін на кукурудзу. Фермерам також може знадобитися запланувати витрати на паливо та приміщення для сушіння, якщо очікується, що вартість втрати врожаю при польовому сушінні буде більшою, ніж вартість досушування.

Читайте також: Сушка зерна для фермерів знову подорожчає

  • Здоров’я качана та стебла.

Збереження качанів може викликати занепокоєння, особливо якщо вони містять багато зерен. Буревії можуть спричинити падіння качана на ґрунт, а у нижньому положенні до качанів кукурудзи під час збору може потрапити земля. І те, й інше може призвести до проблем із кукурудзою наступного сезону. Фермери також повинні бути поінформовані про гнилі, такі як Gibberella, які можуть виробляти мікотоксини. Зерно, заражене Gibberella, має бути висушене до 15 % вологості, щоб знизити ризик накопичення мікотоксинів.

Згідно з дослідженням, проведеним у штаті Огайо, захворюваність на стеблову гниль збільшувалася між датами збору врожаю в жовтні та листопаді. У тому ж дослідженні спостерігалося найбільше випадків вилягання стебел після середини листопада. Середина листопада також була періодом, коли відбувалося 90 % втрат урожаю, пов’язаних із затримкою збирання.

  • Зрілість посівів.

На зрілість кукурудзи в основному впливає час, який рослини проводять у вегетативній стадії. При збиранні врожаю кукурудза, що має різницю у відносній зрілості в один день, може відрізнятися на один відсоток вмісту вологи в зерні, навіть якщо вони були посаджені в один і той же день. Терміни дозрівання впливають на швидкість висихання зерна в полі, при цьому швидкість висихання кукурудзи, що дозріла наприкінці серпня, становить 0,8 відсоткових пунктів на день.

Читати за темою: Більшість посівів озимих відстають у розвитку — аналітики

  • Швидкість висихання зерна.

Швидкість висихання зрілих зерен залежить від температури, вологості та кількості опадів. Однак після середини листопада втрата вологи зерном буде незначною.

Для оцінки швидкості висихання можна використовувати дні із градусами зростання (GDDs). Для зниження кожного процентного пункту вологості зерна від 30 % до 25 % вологості може знадобитися близько 30 GDD. Між 25 % і 20 % вологістю зерно висихає зі швидкістю один пункт вологості за 45 GDD. Накопичення GDD зазвичай недостатнє для значного висихання в листопаді. Наприклад, листопадове накопичення GDD у штаті Огайо у 2012 році склало всього 19 GDD.

Погіршення здоров’я стебла та качана сприяє великим втратам урожаю у пізні тижні збирання. Потенціал втрат, поряд із незначною втратою вологості зерна, зумовлює необхідність збирання врожаю, як тільки дозволяють польові умови.

Виконано за допомогою Disqus