Названо ТОП-3 способи купівлі понад 100 га землі сільгосппризначення

10 листопада 2021 4099 0
Земельна ділянка
Земельна ділянка

З моменту запуску ринку землі в Україні здійснено понад 14 тис. операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного с/г виробництва. Наразі закон забороняє купувати землю нерезидентам, а українці можуть придбати не більше 100 га в одні руки. Хоча на сьогодні знайдено механізми, як обійти ці обмеження. Повідомляє Мінфін.

«Їх наразі небагато — всього три — і наскільки вони ефективні теж рано судити, оскільки ринок землі тільки-но відкрили, і судової практики, як такої, ще немає», — розповів адвокат, старший партнер Totum LF Богдан Яськів.

Мінфін визначає 3 способи, як купити понад 100 га сільгоспземлі:

  • Спосіб № 1. Оформлення права власності на землю на родичів та «дружніх» громадян України. Особи, на яких оформлюється ділянка, могли документально підтвердити джерела походження коштів чи інших активів, коштом яких купується земля.
  • Спосіб № 2. Отримання землі в іпотеку. Іпотека може використовуватися для обходу ліміту у 100 га, оскільки розглядається не як спосіб набуття права власності, а як інструмент забезпечення виконання зобов’язання. 
  • Спосіб № 3. Банківське кредитування під заставу сільськогосподарської землі. Наразі аграрії залучили майже 60 млн грн кредитів під заставу 584 га земель сільгосппризначення.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus