Диференційований посів зможе заощадити фермерам до 7% витрат

10 листопада 2021 452 0
ОК Агро, Андрій Капріца
ОК Агро, Андрій Капріца

Диференційований посів допомагає зекономити фермерам до 7% витрат, а диференційоване внесення добрив принесе ще 6-8% економії. Для того, щоб правильно скористатись технологію необхідно провести картографування висівних площ. Про це розповів керівник ФГ «Флора А.А.» Андрій Капріца на бізнес-конференції «OK AGRO», інформує Kurkul.com.    

Для того, щоб зробити якісну карту диференційованого посіву і внесення добрив потрібно означити контури полів, створити карти рельєфу, карти з індексами вегетації на 5 і більше років, карти врожайності та аналізу ґрунту. В результаті ми отримаємо карти з 3 зонами продуктивності — високою, середньою і низькою.

«На основі карт з зонами продуктивності ми будуємо схеми диференційованого посіву та визначаємо для кожної ділянки густоту висіву. Зважаємо також на рекомендації регенераторів насіння. За правильного внесення всіх параметрів, загальний врожай має зрости», — пояснив керівник фермерського господарства.  

З його слів, минулого року, враховуючи що рік для кукурудзи був неврожайний, в господарстві збільшили густоту в зонах високої продуктивності, там зросла і врожайність. В середній зоні аналогічне зростання, а в низькій — врожайність впала. Тобто це пряма залежність, яка означає що в даному полі, в даний рік господарство спрацювало правильно.

«В цьому році, ми збільшили норми висіву кукурудзи у всіх зонах, зменшили густоту і врожайність зменшилась. Тому виходить, що ми зробили все неправильно. В середньому ми недобрали 0,4 т/га зерна за рахунок того що вибрали неправильну густоту. Тобто за правильних розрахунків, цього можна було б уникнути», — поділився досвідом Андрій Капріца.

Також фермер стверджує, що такі розрахунки дозволяють зекономити на насінні і добривах, які останнім часом стрімко дорожчають. 

Читайте також: На Рівненщині визначили причину затримки посівної кампанії озимих

Виконано за допомогою Disqus