Науковці розповіли, про нову хворобу качанів кукурудзи

20 листопада 2021 4030 0
Качани кукурудзи
Качани кукурудзи

Науковці виявили значну шкодочинність хвороби — триходерми, яка викликає захворювання качанів кукурудзи та може призвести до значних втрат врожаю. Повідомляє SuperAgronom.com.

«Видано перший звіт про Trichoderma sp. як про патоген, що викликає захворювання качанів кукурудзи в Європі, яке може призвести до значних втрат врожаю. Тому ми пропонуємо назвати це захворювання «триходермічна гниль качанів кукурудзи», — зазначають вчені.

Симптоматика ураження качанів видами Trichoderma характеризується появою темної, синьо-зеленої маси конідій на інфікованих зернах і між ними. Виникнення гнилі частіше було пов'язане з травмами, спричиненими механічними ушкодженнями.

«Trichoderma — широко поширені гриби в ґрунтах, на коренях рослин та на рослинних рештках. Через їх сильну конкурентоспроможність та мікопаразитарну активність щодо інших грибів, вони використовуються в сільському господарстві як засоби біоконтролю проти патогенів рослин», — йдеться в повідомленні.  

У 2018 році на одній із ділянок на півдні Німеччини було зафіксовано появу триходерми на качанах кукурудзи. Качани, відібрані з 20 сортів, поросли міцелієм, що утворює зелені шари конідій між зернами і зовні обгортки качанів. Подібні симптоми раніше спостерігалися у Південній Баварії після теплого та сухого літа.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus