Агроном розповів, як знизити вплив нестабільних погодних умов на кукурудзу

29 грудня 2021 150 0
Кукурудза
Кукурудза

Цей рік для кукурудзи виявився неоднозначним — кращим стосовно вологи, натомість складнішим за погодними аспектами. Знизити негативні впливи таких умов на культуру можна тільки правильним підбором гібридів. Про це розповів агроном підприємства СТОВ «Прогрес» Олександр Дворніченко в матеріалі «КліматКонтроль. Холодостійка та посухостійка кукурудза на Чернігівщині» на SuperAgronom.com.

Зі слів агронома, ситуація з нестабільною погодою на Чернігівщині вже не перший рік. Ґрунт не прогрівається, дощі йдуть холодні, кукурудза в стресовому стані може перебувати до 2-3 тижнів. І наразі вихід один — підбирати відповідні гібриди, холодостійкі, які можуть трохи перележати у ґрунті, трохи довше не сходити. 

«Треба лишень збільшити глибину залягання насіння, щоб не зачепило приморозками. А є ще ризики похолодання вже в період, коли кукурудза зійде, — на початку червня. Також останнім часом трапляється, що під час цвітіння культури стаються перепади температури. Вдень на сонці може підскочити до 40 °С. Це теж негативно впливає — може відбутися незапилення, скидання зерна, кількість рядів зменшується тощо», — пояснив Олександр Дворніченко.

Втім, за його словами, знизити негативні впливи таких умов можна також підбором гібридів. Зокрема, вирощувати лінійки з різним ФАО. 

«Серед посіяних у господарстві цьогоріч 3 гібриди селекції Лімагрейн. Це популярні й досить потужні гібриди Адевей (ФАО 290), ЛГ30315 (ФАО 280), ЛГ3350 (ФАО 350). Адевей сію вже тривалий час, і хоч для монокультури він не дуже підходить, але його можна раніше сіяти тому, що він не боїться холодного ґрунту. ЛГ30315 придатний до монокультури, а також має хорошу вологовіддачу, а ЛГ3350 добре почувається на ґрунті, обробленому лише дискуванням», — розповів фахівець.

Перелічені 3 гібриди господарство планує сіяти й наступного року. Але, за словами головного агронома, придбають ще один. Новинка від Лімагрейн — гібрид Жаклін (ФАО 240).

Читайте також: Названо середню врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED на Заході 

Виконано за допомогою Disqus