Ультраповерхневий обробіток ґрунту попередить утворення падалиці ріпаку — експерт

7 січня 2022 121 0
Володимир Підвальний — бренд-менеджер «Väderstad Україна»
Kurkul.comВолодимир Підвальний — бренд-менеджер «Väderstad Україна»

 Ультраповерхневий обробіток ґрунту здійснюється на глибину 2-3 см та дозволяє отримати чисте поле після збирання врожаю, а також підвищити родючість ґрунту. Загортання насіння на більшу глибину може затримати його проростання і такий стан спокою може тривати роками. Наприклад, насіння падалиці ріпаку може прорости через 20 років після вирощування культури. Про це розповів Володимир Підвальний — бренд-менеджер «Väderstad Україна» у матеріалі «Ефективна боротьба з падалицею та бур’янами: ультраповерхневий обробіток ґрунту для початківців» на Traktorist.ua.

За словами фахівця, за такої глибини обробітку, верхній шар ґрунту швидко прогрівається, а насіння падалиці проростає на невеликій глибині. У разі повторного проходу культиватора та дотримання вимог щодо наступних агротехнічних заходів, можна значно зменшити витрати на гербіциди. Крім того, відбувається подрібнення й мульчування рослинних решток, що прискорює процес їх мінералізації.

«Тобто ультраповерхневий обробіток ґрунту дає змогу поліпшити результат роботи при зменшенні витрат. Адже чим менше ґрунту потрібно переміщати, тим менше пального буде витрачено», — говорить Володимир Підвальний.

Фахівець акцентував, що для використання такого обробітку ґрунту необхідне застосування ґрунтообробної техніки з міцною конструкцією. Крім того, важливе ретельне подрібнення та перемішування рослинних решток на полі. 

Варто пам’ятати, що за наявності великої кількості рослинних решток існує небезпека — утворення занадто товстого шару соломи на поверхні, що утруднює її подрібнення та мульчування. Тому, за словами спеціаліста, потрібно обирати техніку, яка за один прохід може впоратись із такою задачею, наприклад, дисковий культиватор Carrier.

Культиватор Väderstad Carrier

Для покращення якості обробітку стерні компанією Väderstad у 2014 р. був розроблений спеціальний диск CrossCutter.
За словами Володимира Підвального, диски CrossCutter забезпечують якісний, рівномірний обробіток ґрунту, чого неможливо досягнути за використання звичайного диска зі значно меншою шириною обробітку. 

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus